מה שאתה שם על קצה חוט הדיג שלך ישפיע רבות על הצלחת פעולת הדיג -וכשמדובר בפיתיון לדיג, יש מאות אפשרויות פוטנציאליות לבחירה. במהלך השנים, דייגים התנסו באפשרויות שונות כדי למצוא מה עובד ומה לא. עם זאת, אין פיתיון מושלם או אחד שעובד בכל פעם עבור כל מצב מסוים.
וזה גם חלק ממה שהופך את חווית הדיג למהנה כל כך: הצורך להתאים את הטקטיקה שלך כדי להתגבר על אתגר.
כדי לעזור לכם להתחיל, נסקור כמה מהסוגים הפופולריים ביותר של פתיונות דיג. כמובן, הדרך הכי טובה ללמוד אילו סוגי פיתיון וטכניקות דיג עובדים הכי טוב היא על ידי שיחה עם דייג אחר שיש לו ניסיון באותו מיקום וסוג דגים.
ישנם 2 סוגים של פתיונות:
- פיתיונות טבעיים – זוהי הצורה הקדומה של הפיתיונות וגם השיטה המצליחה יותר. היא מורכבת מיצורים חיים קטנים או מפיסות מזון מעובדות, לרוב תולעים שונות, דגים ממשפחת הקרפיוניים, דו-חיים, חרקים וסרטנים שונים. כמה דייגים משתמשים גם בגבינות או בפירורי לחם כדי להשיג את אותה מטרה. הפתיונות יכולים להיות חיים או מתים, זה לא משנה עבור הדגים.
- פיתיונות מלאכותיים – צורה מודרנית ורב שימושית יותר מהפיתיונות הקלאסיים. פיתיונות אלו קשורים לקרס והם נראים כמו דג קטן עם סנפירים זזים או בדמות נוצה.
פיתיונות טבעיים
קרסים עם פיתיון שימשו לדיג במשך מאות שנים, ועדיין עובדים היטב עבור מגוון רחב של מינים שונים כיום. אחד הפיתיונות הנפוצים ביותר בדיג של דגי מים מתוקים (כמו הכנרת, למשל) זו תולעת גינה פשוטה מושחלת על וו דוקרני. דגי מים מתוקים לרוב מגיבים היטב לשילוב הפשוט הזה של תולעת וקרס.
אם תולעת לא מפתה מספיק (או מושכת יותר מדי דגים מטרידים), אפשרויות פיתיון טבעיות אחרות כוללות צרצרים ודגיגים קטנים. כדי לתפוס דגים גדולים יותר, שקלו להתנסות עם זחלים או דגיגים שמנים ומבריקים. פיתיונות דיג מים מלוחים פופולריים נעים בין פיתיון חתוך (נתחי דג נא) לשרימפס חיים ועד דיונונים קטנים.
כאשר יש לך ספק, שקול למצוא חנות דיג מקומית ליד המיקום בו תדוג. לעתים קרובות זה המקום הטוב ביותר לקנות פיתיון ולקבל עצות מהימנות באילו פיתיונות להשתמש (כולל טיפים כיצד להתקין אותם). אפשרות טובה נוספת היא להתייעץ עם דייג מקומי מנוסה או מדריך דיג. אם אתם מחפשים תשובה מהירה, הטבלה הבאה מציעה הצעות לפיתיון למספר סוגים פופולריים של דגי מים מתוקים.
דג | פיתיון מומלץ |
---|---|
בס | תולעי אדמה, תולעי קמח, תולעי שעווה, צרצרים, בשר סרטנים |
פורל | תולעי אדמה, דגיגים, סרטנים קטנים, צרצרים, חגבים |
שפמנון | פיתיון מעובד חתוך, הרינג קטן, סרטנים, כדורי בצק, תירס, כבדי עוף, נתחי נקניקיות |
קרפיון | תירס מתוק, כדור בצק, לחם |
דג תנין | דגיגים קטנים |
סלמון | ביצי דגים, הרינג חתוך |
פיתיון רך
המונח “פיתיון רך” (Soft Bait) מתייחס בדרך כלל לפיתיון דיג סינתטי שנועד לחקות פיתיונות טבעיים, כגון תולעים, זוחלים ליליים, צפרדעים וחרקים אחרים. הפיתיון הרך עשוי מחומר גמיש וצמיגי שהוא גם גמיש וגם עמיד. פיתיון רך נועד להתקבע על הקרס בדיוק כמו פיתיון טבעי, אך ניתן לעשות בו שימוש חוזר פעמים רבות.
פיתיונות מלאכותיים
שלא כמו פיתיון טבעי (למשל תולעים ודגיגים קטנים), בפיתיונות דיג מלאכותיים ניתן לעשות שימוש חוזר שוב ושוב כדי לתפוס מספר רב של דגים. פיתיונות מלאכותיים מגיעים במגוון רחב של סוגים וסגנונות, אך לרוב הם נועדו לעשות אחד משני דברים (או שניהם):
- חיקוי דגים קטנים יותר, חרקים, זחלים ושאר יצורים שדגים אוכלים בטבע.
- למשוך דגים באמצעות צבע, תנועה ו/או אלמנטים מחזירי אור.
רוב פיתיונות הדיג המלאכותיים נועדו על מנת להתמקד בזן דגים ספציפי, או בקבוצה של מיני דגים דומים. רוב יצרני הציוד מספקים מידע על סוגי הדגים שהפיתיונות שלהם מיודעים עבורם. בעת בחירת גודל ומשקל הפיתיון, הקפידו לקחת בחשבון את תנאי המים. לדוגמה, פיתיון כבד יותר הוא בדרך כלל אידיאלי לדיג בזרמים חזקים יותר ובימי רוח. פיתיונות קלים בדרך כלל טובים יותר לתנאים רגועים יותר. צבע הפיתיון הוא גורם חשוב נוסף. במי אגם עכורים או בוציים, למשל, פיתיון בצבע עז יכול לעזור למשוך דגים בצורה מוצלחת יותר. במים צלולים, לעומת זאת, פיתיון שצבעו עז מדי עלול להפחיד את הדגים.
להלן מספר סוגים נפוצים של פיתיונות דיג:
ספינרבייט
ספינרבייט הוא אחד ממשפחת פיתיונות דיג שקיבלו את שמם בעקבות להב מתכת אחד או יותר שהם מכילים. הלהב מעוצב כך שיסתובב כמו מדחף כאשר הפיתיון בתנועה, מה שיוצר דרגות שונות של הבזק ורטט המחקים דגים קטנים או טרף אחר.
הפיתיונות הללו מושכים דגים טורפים בעיקר על ידי הפעלת איבר חישה מיוחד שיש להם המאפשר לדגים “לגעת” ו-“לחוש” אובייקטים ממרחק. לרוב הדגים יש חוש מישוש מפותח והם יכולים להרגיש את השינוי הקל ביותר בזרימת המים סביבם שעשויה להזהיר דגים מפני סכנות מתקרבות או להצביע על מיקומו של הטרף.
קרנקבייט
כשזה מגיע לחיקוי דגים, אין הרבה פיתיונות שיכולים להשתוות ל-crankbait. הפיתיון המלאכותי הזה זמין במגוון עצום של גדלים וצבעים, לרובם יש שני ווים המחוברים מראש ובליטה בצורת מקור מלפנים (למרות שחלק מהעיצובים הם “חסרי שפתיים”). דגי בס נוטים להימשך לפיתיון הזה במיוחד.
כפיות
למרות שפיתיון הכפית הפשוט הוא אחד מסוגי הפיתיונות הוותיקים ביותר, הוא עדיין יכול להיות בחירה אמינה מאוד. פיתיון כפיות טיפוסי מורכב מחתיכת מתכת מוארכת עם וו בקצה אחד ולולאה בקצה השני. לכפות רבות יש דוגמה צבעונית המוחלת בצד אחד ומשטח מתכתי מחזיר אור בצד השני. צורת הכף גורמת לפיתיון להתנדנד בזמן שהוא נמשך דרך המים. התנועה הזו מושכת דגים טורפים.
ג’יג’ים
פיתיונות ג’יג’ים הם מהפיתיונות המגוונים ביותר שיש, וניתן להשתמש בהם כמעט בכל מקום בו תמצא דגים. ג’יגים מחקים את דגי הפיתיון, הם מגיעים בכל הצורות, הצבעים, הסגנונות והמשקלים וניתן לדוג אותם במגוון דרכים שונות.
פיתיון לדיג – סיכום
בחירת הפיתיון הנכון היא הכרחית על מנת לצאת מיום הדיג שלכם בידיים מלאות. חשוב לנו להגיד שהפוסט הקטן הזה רק גירד את קצה הקרחון: וקיימים עשרות, אם לא מאות, אפשרויות שונות של פיתיונות בהם ניתן להשתמש.
כשאתם באים לבחור, נסו לקחת בחשבון את כל השיקולים – סוג הדגים, המיקום, מזג האוויר, עומק המים, הרוח וכדומה – ונסו להתייעץ עם בעלי ניסיון שדגו באותו המיקום ויודעים “מה עובד ומה לא”.