תיקו בשחמט: מה זה פט, ומתי משחק שחמט מסתיים ללא הכרעה?

שחמט

כמו ברוב סוגי הספורט, גם בשחמט משחק יכול להסתיים בתיקו. בתחרויות שחמט רשמיות, תיקו בדרך כלל מזכה כל צד בחצי נקודה, בעוד ניצחון מזכה בנקודה לצד המנצח ואפס למפסיד (החוק הקודם היה שמשחק שנגמר בתיקו משוחק שוב, אך תחרות אחת שנערכה בצרפת ולא נגמרה מרוב משחקים שנגמרו בתיקו גרמה לשינוי החוק). אז באילו מקרים יוכרז על תיקו בשחמט, מה זה פט ובאילו מצבים נוספים יסתיים המשחק ללא הכרעה? כל זה הנושא של הפוסט של היום.

סוגי תיקו בשחמט

ישנם מספר מקרים בהם משחק שחמט יוגדר כ-“תיקו”.

פט

“פט” הוא שם המתאר עמדה בשחמט שבה השחקן שתורו לשחק אינו יכול לבצע אף מסע חוקי אך מנגד אינו נמצא תחת איום שח. מצב כזה גורר מיידית תוצאת תיקו במשחק. עבור שחקן שנמצא בעמדת נחיתות ועומד להפסיד את המשחק, השגת פט עשויה להיות סיכוי אחרון למלט את עצמו מהפסד, ועבור השחקן המוביל, הגעה למצב של פט היא סיכון לשמיטת היתרון.

הנה כמה דוגמאות למצבים בהם נקבע פט – בכולם תורו של המלך השחור לנוע, אך כל המשבצות הרלוונטיות חסומות עבורו ולכן אין לו צעד חוקי.

פט בשחמט
מצבי פט (תמונה מתוך ויקיפדיה)

לא מבינים מדוע למלך איך מהלך חוקי? היכנסו לקרוא על לוח השחמט ותנועת הכלים.

תיקו בהסכמה

מעבר לפט, הדרך הכי נפוצה בה משחקי שחמט מסתיימים בתיקו היא באמצעות הסכמה הדדית של שני הצדדים. כל שחקן רשאי להציע תיקו ליריבו בכל זמן נתון במהלך המשחק, ואם ההצעה מתקבלת – המשחק אכן נגמר בתיקו. חובתו של השחקן היא לשאול זאת לפני לחיצה על שעון המשחק, וליריב ניתנת האפשרות לבקש ממנו לשחק את התור שלו ורק אז להחליט.

למה שהשחקנים יעשו את זה? סביר להניח שהם מספיק מנוסים על מנת להבין שעם משחק סביר של שני הצדדים, אין שום דרך בה המשחק יסתיים בהכרעה, ולאף צד אין יתרון ברור. ואכן בטורנירים מקצועיים ברמה הגבוהה, מרבית המשחקים מסתיימים בתיקו.

שלושה מסעים חוזרים

חוק שלושה מסעים חוזרים (באנגלית: Threefold repetition) הוא חוק הקובע כי משחק השחמט מוכרז כתיקו במידה ועמדה מסוימת חוזרת על עצמה במשך שלוש פעמים ברצף, פשוט מכיוון שבמצב כזה “לא נוצרת כל התקדמות במהלך המשחק”. כדי שמהלך מסוים ייחשב בתור כזה ה-“חוזר על עצמו”, כל הכלים חייבים להיות מסודרים באותו האופן, וגם כל שאר הגורמים הרלוונטים האחרים במשחק חייבים להיות זהים (של מי התור, האם ניתן לבצע הצרחה או הכאה דרך הילוכו).

לפי החוק היבש, לאחר שלושה מהלכים החוזרים על עצמם עדיין יש צורך שאחד השחקנים יבקש רשמית תיקו. מנגד, במשחקים ברמה הגבוהה, ברגע ששני השחקנים חוזרים על אותו המהלך שלוש פעמים, הם מבינים את המשמעות – כך שהבקשה המילוליות מיותרת.

חמישים מהלכים

חוק חמישים המהלכים (באנגלית: Fifty-move rule) קובע ששחקן רשאי לדרוש תיקו אם במשך 50 המהלכים האחרונים לא בוצע שום מהלך בלתי-הפיך, כלומר תזוזה עם חייל רגלי (שאינו יכול ללכת אחורה) או הכאה (אכילה) של כלי אחר. הסיבה לחוק הזה היא כדי למנוע מצב בו שחקן שאינו מסוגל לנצח ישחק בצורה לא הוגנת ויחזור על מהלכיים “סתמיים” ולא משמעותיים בתקווה לטעות של היריב.

כשנקבע החוק, המספר חמישים נקבע בהתאם לתיאוריה שהאמינה כי אין מהלך של מט (Forced Mate – קרי מט שאינו תלוי בתגובת היריב) הדורש מעל ל-50 מהלכים. מאז, הוכח כי ישנם מהלכי משחק המאפשרים מט ביותר מ-50 מהלכים, והיו ניסיונות להגדיל את החוק ל-100 מהלכים או לייצר לו סייגים ויואים מן הכלל. בסופו של דבר, על מנת לשמור על פשטות, החוק נשאר במקומו.

כדי להכריז על תיקו, גם פה נדרש שאחד השחקנים יכריז על כך – לא רק במהלך ה-50 אלא בכל זמן לאחריו בו החוק עדיין תקף (קרי שלא נעשה מהלך “מהותי”). באופן תאורטי, משחק שחמט יכול להימשך עד אין-סוף במידה ואף אחד מהשחקנים לא דורש תיקו, אך בפרקטיקה תמיד יהיה אחד משני הצדדים שיעדיף לסיים בתיקו.

בכל מקרה, ברמות הגבוהות המקרים הללו נדירים, וסביר ששני הצדדים יסכימו לתיקו בהסכמה הרבה לפני ההגעה ל-50 מהלכים.

כמות כלים לא מספקת

כאשר שני הצדדים נשארים עם כמות קטנה מדי של כלים המשחק מוכרע כתיקו באופן אוטומטי. כמה זה מעט מדי? מדובר על כמות כלים שאינה מספיקה לביצוע שחמט – למשל כאשר נשאר רק המלך או בתוספת פרש או רץ לשני השחקנים.

שח נצחי

שח נצחי (באנגלית: Perpetual check) הוא מצב בו אחד הצדדים מאיים בשח שוב ושוב באופן בלתי פוסק (והצד הנגי אינו יכול להתנגד לכך). מדובר על מקרה פרטי של אחת מן הקטגוריות הקודמות (שלושה מסעים חוזרים ברוב המקרים). בדומה לפט, שח נצחי משמש לרוב כאמצעי הצלה לשחקן שמצבו נחות ומנסה “לחלץ” תיקו.

תיקו בשחמט

לוח בו הלבן יכול להכריח מהלך של “שח נצחי” על ידי הזזת המלכה ל-ג8, מה שיחייב את המלך השחור לזוז ל-א7. תזוזה של הלבן ל-ג7 תחייב תזוזה של המלך השחור שוב ל-א8 וחוזר חלילה.

לוח שחמט

וזהו. בסה”כ לא מסובך.

יש לכם שאלות נוספות? נשמח לשמוע מכם בתגובות, ממש פה למטה. ועד הפעם הבאה, משחק נעים!

3 Comments on “תיקו בשחמט: מה זה פט, ומתי משחק שחמט מסתיים ללא הכרעה?”

    1. זה תלוי מה יש לשחקן השני. כאשר נשאר רק המלך או בתוספת פרש או רץ לשני השחקנים – המשחק מסתיים בתיקו. אם לשחקן אחד נשאר רק מלך ולשחקן השני מספר כלים, המשחק נמשך (וכנראה יסתיים מהר מאד במט).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *