בפוסט של היום נסביר איך עשים ניסוי הר געש פשוט. אז נכון, פרץ הלבה שבוקע מלוע הר הגעש מבוסס על אלפי שנים של הצטברות של חום ולחץ בפנים האדמה, משהו שניסוי ביתי פשוט לא יכול לשחזר. מצד שני, הניסוי שלנו ישתמש בתגובה כימית פשוטה על מנת לייצר נראות של הר געש מתפרץ, עם חומרים פשוטים, בטוחים וזולים.
ניסוי הר הגעש הקטן הזה מייצר הזדמנות נפלאה לעשות פרויקט יצירה קטן עם הילדים, יחד עם הזדמנות להסביר להם על משמעותה של ריאקציה כימית, ההבדל בין בסיס לחומצה, ובאופן כללי לדבר על הפלא הגיאולוגי שהם הרי הגעש.
נתחיל.
ניסוי דגם הר געש מתפרץ
חומרים נדרשים:
- בקבוק פלסטיק ריק, בגדול של 500 מ”ל.
- חימר, דס, פלסטלינה או עיסת נייר -כל חומר שניתן לפסל איתו את הר הגעש.
- סודה לשתייה (כ-50 גרם).
- כוס אחת של חומץ.
- צבע מאכל אדום (אפשר להשתמש בתרכיז מיץ פטל או ענבים).
- משפך.
- צבעי גועש או אקריל לצביעת הר הגעש.
- צלחת גדולה.
שלבי הניסוי:
- על גבי הצלחת הגדולה, מציבים את הבקבוק כאשר הפקק שלו פתוח כלפי מעלה.
- מסביבו, בונים את הר הגעש מהחימר או עיסת הנייר, וצובעים על מנת לתת לו מראה אותנטי ככל האפשר.
- לאחר שהדגם מתייבש, מוסיפים את הסודה לשתייה ובעזרת המשפך שמים אותה בתוך הבקבוק.
- מערבבים את החומץ עם צבע מאכל אדום או תרכיז מיץ.
- יוצקים מעל לוע הר הגעש את כוס החומץ וצופים בהתפרצות המרשימה.
סרטון:
מה ראינו פה?
החומץ הוא חומר חומצי (כפי ששמו מעיד עליו) ואילו הסודה לשתייה היא חומר בסיסי. כאשר הם נפגשים יחד, הם יוצרים ריאקציה כימית שנקראת “תגובת חומצה-בסיס”.
מדובר בתגובה כימית שבה חלקיק בשם פרוטון (המסומן +H) עובר מהחומצה לבסיס. במקרה שלנו, כאשר מדובר על חומץ וסודה לשתייה שמומסים במים, הם מגיבים זה עם זה בתהליך שמשחרר (בין השאר) חלקיקי פחמן-דו-חמצני (CO2). התגובה מהירה מאוד, ולכן גם הגז נפלט ממנה במהירות, מה שמייצר את אפקט ה-“התפרצות” של הר הגעש, ומדמה את הלבה.
לצבע המאכל אין שום תפקיד אמיתי (כימי) בניסוי, והוא משמש רק כדי להקנות לקצף צבע אדום, ולכן הוא אינו מרכיב חובה. מנגד, ניתן להוסיף מעט סבון לתמיסה על מנת לייצר טיפה יותר קצף.