מה זה פילוטה ואיך מכינים אותה

פילוטה

פילוטה היא תערובת של פיתיון דיג נפוץ ומסורתי שנמצא בשימוש של רוב דייגי ישראל. מדובר על תערובת המיוצרת מדגים – לרוב סרדינים – מיובשים וטחונים, חול ים דק ומעט קמח. תהליך ההכנה לוקח מספר חודשים, אך זה שווה את זה: התוצאות אפקטיביות והתערובת לא מתקלקלת וניתן לשמור אותה במשך שנים.

הפילוטה נחשבת לפיתיון מעולה והיא אפקטיבית ברוב שיטות הדיג וסוגי הדגים. אז כדי ללמוד איך מכינים אותה, מה חשוב לדעת ולקבל מענה לכל שאר השאלות שאולי יש לכם – המשיכו לקרוא.

מה זה פילוטה?

פילוטה, בדומה למילה הספרדית שמתארת “כדור”, היא תערובת בצק כהה וקשה למדי המורכבת מדגים מיובשים (לרוב סרדינים). פיתיון מסוג פילוטה משמש בעיקר לדיג מצוף (עם מקל בוס או בולונז), מכיוון שהוא עשוי לפול מהקרס עם הטלה חזקה מדי של החכה.

דג הסרדין הוא קטן אך תכולת השמן שבו גבוהה במיוחד, מה שנותן לו ניחוח מיוחד הנישא למרחקים ומושך דגים רבים. זה הופך את הפילוטה לפיתיון אפקטיבי עבור דיג של כל סוגי הדגים, במיוחד כאלו שנפוצים במרינות ליד הסלעים, או בריפים רדודים (כגון: סרגוסים, אראסים, בננות וכדומה). היא לגמרי מומלצת למי שמתכנן לדוג בכנרת.

באופן דומה, ניתן לדלל את התערובת עם לחם ולהשתמש בה על מנת למשוך דגים לאיזור הדיג.

ניתן לקנות תערובת פילוטה מוכנה במחירים של כשלושים או חמישים שקלים לקופסא של חצי ליטר. בהכנה עצמית המחירים יוצאים הרבה יותר זולים, כמובן, אך התהליך כאמור לוקח זמן.

אז איך עושים את זה?

סרדינים לפילוטה

איך מכינים פילוטה?

להכנת התערובת נהוג להשתמש בסרדינים, כי כמו שציינו יש להם ריח דומיננטי מאד שמושך את מרבית סוגי הדגים, אך במידה ויש לכם כמות גדולה של דגים אחרים ללא שימוש ניתן להשתמש בה. הכמות המומלצת תלויה בכם, אבל מכיוון שהתהליך הוא יחסית ארוך, דורש אותו מאמץ לכל כמות ולאור העובדה שאין סיכון שיתקלקל לאחר ההכנה אנחנו ממליצים להכין כמות גדולה במיוחד (אנחנו נוהגים להשתמש בכ-10 קילו סרדינים).

ניקח את הדגים ונשים אותם בדלי – רצוי כזה שניתן לסגור אותו הרמטית (כי הריח לא יהיה להיט). לרוב נהוג להשתמש בפח צבע או כל חומר בניה אחר (יש כאלו בגודל של 20 ליטר). לאחר שהדגים בדלי, נשפוך עליהם כמות גדולה של מלח – גס או רגיל, זה לא משנה – ונערבב כך שכל הדגים יהיו במגע עם המלח ויכוסו בו לחלוטין.

נסגור את הדלי הרמטית ונשמור אותו במקום מוצל לשלושה או ארבעה ימים. לאחר מכן, נפתח את הדלי וננקז ממנו את הנוזלים (שיהיו מסריחים למדי, אז רצוי לתכנן מראש את אופן הניקוז ישירות לביוב). נערבב את התערובת ונחזור על התהליך – נוסיף שוב מלח, נכסה את כל נדגים, ונסגור את הדלי שוב.

נמשיך לפתוח את הדלי כל שלושה או ארבעה ימים ונחזור על התהליך עד לנקודה בה כבר לא יצאו נוזלים מהדגים כלל, משהו שאמור לקחת בערך שבועיים (ארבעה או חמישה סבבים). בנקודה הזו נחזור על התהליך בפעם האחרונה – נוסיף מלח ומכסה בו את הדגים – והפעם נסגור את הדלי הרמטית לתקופה ארוכה יותר של כחודשיים. יש הממליצים על תקופה ארוכה יותר – ולרוב ככל שמחכים יותר זמן כך עדיף.

לאחר הזמן הזה נבדוק את מצב הדגים. נעשה זאת על ידי שבירה של אחד הדגים ונבדוק את מצב הבשר שלו: אם הצבע ליד העצמות חום כהה זה סימן שהסרדין מוכן לטחינה, אך צבע אדום / ורוד מעיד על קיומו של דם, מה שאומר שהבשר עדיין חי ולכן יש צורך לחכות עוד קצת.

כאשר אנו בטוחים שהדגים התייבשו לגמרי, ננקה מהם היטב את המלח בניעור ולאחר מכן בשטיפה מהירה עם מים. חשוב לנקות את שאריות הדגים מכל שאריות המלח לפני הטחינה.

לאחר שהדגים נקיים, נטחן אותם במטחנת בשר או מעבד מזון עד לקבלת תערובת אחידה בגוון חום כהה (ככל שנחכה יותר לפני הטחינה, כך התערובת תהיה כהה יותר). התערובת שקיבלנו היא בעצם הבסיס לפילוטה, ויש לאחסן אותה בקופסה או דלי אטומים היטב. רצוי לשמור אותה בצל, אך במצב הזה היא יכולה להחזיק ללא קירור למשך שנים רבות.

הכנת התערובת לדיג

על מנת לצאת לים נדרש להכין את הפיתיון לשימוש. נעשה זאת על ידי ערבוב של:

  • 60%-70% תערובת הסרדינים הטחונים שהכנו.
  • 15%-20% חול ים נקי.
  • 15%-20% קמח.

ניתן לשחק מעט עם היחסים לפי העדפה אישית. תוספת חול תעשה את הפילוטה כבדה יותר. תוספת קמח תעשה אותה קשיחה יותר. בנוסף, החול מהווה משקולת המסייעת לפתיון לרדת לתוך המים יחד עם הזרמים, והקמח עוזר למניעת הדבקות ומוסיף נוחות נוספת בעבודה עם התערובת.

תחילה נערבב את תמיסת הסרדינים עם החול. לאחר מכן נוסיף את הקמח בצורה מבוקרת , עד לקבלת עיסה שהיא מצד אחד לא דביקה ומצד שני לא קשה במיוחד. המרקם המומלץ הוא קשה יותר מבצק אפיה, ודומה למרקם של פלסטלינה לילדים. מומלץ לעשות את הערבוב ישירות בכלי נקי בו נרצה לשמור את התערובת, ורצוי להימנע מלהרטיב אותה.

יש דייגים שנוהגים להכין את התערובת במקום, והיתרון הוא בכך שברגע שיש לכם את המצרכים (בעיקר הקמח) ניתן להתאים את הפילוטה למצב בשטח, ולהוסיף לה קמח במידה והיא נרטבת יתר על המידה.

דיג עם פילוטה

דיג עם פילוטה הוא מאד פשוט, וזה היופי בתהליך – עבדנו קשה מראש ועכשיו כל מה שנשאר לנו הוא לשים את התערובת על הקרס וליהנות.

כמו שאמרנו, הפילוטה אפקטיבית בעיקר לדיג מצוף (עם מקל בוס או בולונז). ניתן לדוג איתה גם בחכת רולר אך יש להטיל חלש כי הבצק עשוי פשוט ליפול מהקרס עם הטלה חזקה מדי של החכה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *