הרמז (Clue): איך משחקים את משחק הלוח הפופולרי “הרמז”

רמז

מוכנים למשחק מאתגר של “הרמז” בו נשמש כבלשים חוקרים ונחפש את הרוצח של ד”ר בלייק, שגופתו נמצאה במדרגות המובילות למרתף? גם אנחנו. בפוסט של היום נדבר על המשחק הפופולרי, נסביר איך משחקים הרמז, וניתן כמה טיפים שיעזרו לכם בעבודת הבילוש.

“הרמז”

“הרמז” הוא משחק לוח קלאסי לשחקנים מגיל שמונה ומעלה, אשר יצא לראשונה לשוק באנגליה בשנת 1948 על ידי החברה הבריטית Weddington Games. מקור השם האנגלי “Clue”) “Cluedo” באמריקה הצפונית) מגיע מן המשחק הפופולרי של אותה תקופה “Ludo”, מכיוון שהוא התבסס על רעיון דומה, אך הוסיף את אלמנט ה-“רמז”.

המשחק לוקח כשעה וניתן לשחקו בשלושה עד שישה שחקנים, שמטרתם היא לחקור את הרצח על ידי איסוף ראיות. הזוכה הוא השחקן שבאמצעות תהליך האלימינציה מצליח להבין אילו שלושה קלפים מוסתרים בתוך המעטפה הסודית המכילה את התשובה.

המשחק “הרמז” מתרחש באחוזתו של ד”ר בלייק העשיר (בגרסה האנגלית הוא נקרא Black, בהתאם לשאר הדמויות ששמן מזכיר צבע כלשהו, וככל הנראה מדובר בטעות תרגום בגרסה העברית). באחוזתו של ד”ר בלייק היו כמה אורחים שבאו למסיבה, אך בערב שלפני המשחק הוא נרצח, וגופתו נמצאה במדרגות המובילות למרתף. המשחק מתחיל כאשר כל אורחי האחוזה חשודים במעשה הרצח, וכל אחד מהם (ומהשחקנים) יוצא למסע חקירות על מנת להוכיח את חפותו, או כדי למצוא ולהפליל את הרוצח האמיתי.

איך משחקים הרמז

סידור המשחק

כל משחק “רמז” מכיל את החלקים הבאים:

  • לוח “הרמז” – עליו מצויר ביתו של ד”ר בלייק עם חדריו השונים, אשר באחד מהם שימש כזירת הרצח.
  • שישה חיילי משחק – כל אחד מייצג אחד מן האורחים שהתארחו באחוזה, החשודים ברצח. כל חייל צבוע בצבע מסוים.
  • שישה כלי נשק – אשר מתארים את הנשק ששימש את הרוצח.
  • 21 קלפים – קלף לכל אחד מהחשודים, כלי הנשק והחדרים בבית.
  • מעטפה – בה נסתיר בתחילת המשחק את קלף הרוצח, הנשק והמקום.
  • שתי קוביות משחק.

ועכשיו כשיש לנו את כל הרכיבים של המשחק, נוכל לסדר אותם ולהתחיל לשחק. כדי להתחיל:

  • כל אחד מהשחקנים בוחר דמות.
  • שחקן אדם ממיין את הקלפים לפי סוג (דמות, חדר וכלי רצח) ומערבב כל ערימה כאשר הקלפים פונים כלפי מטה.
  • מבלי להסתכל, השחקן המערבב לוקח באופן רנדומלי קלף דמות אחד, קלף נשק אחד וקלף חדר אחד, ואז מכניס את הקלפים למעטפה הסודית. את המעטפה מניחים במרכז הלוח.
  • שחקן אחר מערבב את הקלפים הנותרים ומחלק אותם עם כיוון השעון לשחקנים עד שכל הקלפים מחולקים.

בנוסף, כלי הנשק יסודרו (על ידי הנחת הקלף שלהם) בחדרים הבאים:

  • החבל (מתחיל בטרקלין).
  • מוט הברזל (מתחיל בחממה).
  • הסכין או הפגיון (מתחיל באולם הנשפים).
  • הפמוט (מתחיל בחדר האוכל).
  • מפתח הצינורות (מתחיל במטבח).
  • האקדח (מתחיל בחדר העבודה).

בנוסף באחוזה ישנם גם חדר ביליארד, ספריה וחדר כניסה – בהם לא יונחו כלי נשק בתחילת המשחק.

הדמויות

הדמויות במשחק “הרמז” מייצגות דמויות קריקטוריסטיות המבוססות על החברה הגבוהה של אנגליה הוויקטוריאנית, וכל אחת מהם מבוססת על צבע מסוים (וכלי המשחק שלה צבוע באותו הצבע).

  • עלמה שני / גברת ארגמן (Miss Scarlett) – הדמות האדומה, המתוארת כבחורה צעירה ומושכת. בדומה לאמה, הגברת רקיע, גם היא שחקנית תיאטרון מפורסמת ואף מנסה לגנוב ממנה את התפקיד הראשי במחזמר שהיא מתכננת להפיק. בגרסאות הראשונות היא מתוארת כאישה בלונדינית, אך עם הזמן צבעו השתנה לשחור.
  • גברת רקיע (Mrs. Peacock) – הדמות הכחולה, המתוארת בדרך כלל בתור גברת מהודרת, ולפעמים גם כבדת משקל. גברת רקיע היא אימה של העלמה שני. היא שחקנית תיאטרון מפורסמת החולמת להפיק מחזמר בו תגלם את הדמות הראשית, וביתה תגלם דמות משנית, אך הבת מנסה לגנוב ממנה את התפקיד הראשי במחזמר.
  • פרופסור שזיפי (Prof. Plum) – הדמות הסגולה. במשחק המקורי הוא היה מתואר כארכיאולוג או מורה, אך זה משתנה. הוא גם כתב ספר מחקר (שלאחר מכן התגלה שהעתיק אותו), והוא אף הואשם ברצח של האדם שממנו גנב את כתב היד.
  • הכומר גרין / מר שדה (Rev. Green) – הדמות הירוקה, המתוארת בדרך כלל ככומר שמן אשר התחיל את קריירת הכמורה שלו כבר מגיל צעיר ובעבר הואשם בחשד למרמה, העלמה והלבנת כספים. בגרסה האמריקאית של המשחק הוא נקרא “מר גרין” ומתואר בתור מאפיונר עם סיגר.
  • סא”ל חרדלי (Colonel Mustard) – הדמות הצהובה המתוארת כחייל בדרגת סגן-אלוף (קולונל). הוא הואשם בשליחה למוות בשדה הקרב את המאהב של אשתו.
  • גברת לבני / גברת לבנה (Mrs. White) – הדמות הלבנה, המתוארת כמשרתת העצבנית של האחוזה, אשר גידלה את ד”ר בלייק (הנרצח) כבר מילדותו.
משחקים רמז

איך משחקים הרמז (מהלך המשחק)

אחרי כל ההקדמות, הגיע הזמן ללמוד איך משחקים הרמז. על מנת לשחק נדרשים שלושה עד שישה שחקנים. כל שחקן בוחר את כלי המשחק שלו, והעלמה שני מתחילה (אם היא לא נמצאת במשחק, משחק ראשון הדמות שמשמאלה).

מטרת המשחק היא לגלות מי רצח את ד”ר בלייק, בעזרת איזה כלי נשק ואיפה. את זה נעשה על ידי השערות. כל דמות שנכנסת לחדר רשאית לתת השערה לגבי הדמות שביצעה את הרצח, עם נשק מסוים ובחדר אליו היא נכנסה. לדוגמה: “אני חושב שזה היה סא”ל חרדלי, עם האקדח בספריה”.

לאחר ההשערה, הדמות והנשק יועברו אוטומטית לחדר בו הם הואשמו, לא משנה היכן הם היו על הלוח לפני כן. ואז, מטרת השחקנים האחרים היא להוכיח כי ההאשמה שגויה. את זה הם עושים על ידי הצגה של קלף המציג את הדמות, הנשק או החדר אשר כלול בהשערה (מה שאומר שאין סיכוי שאותם הקלפים נמצאים במעטפה המכילה את הרוצח האמיתי). חשוב – הקלף מוצג אך ורק לאדם ששיער את ההשערה, וניתן להציג לו רק קלף אחד – כך שגם אם יש שני שחקנים המחזיקים קלפים שיכולים לסתור את השערה, רק השחקן הראשון (על פי סבב התורות) יציג את הקלף. במידה ולשחקן הראשון יש שני קלפים שסותרים את ההשערה, הוא יכול לבחור איזה מהם להציג. אם לשחקן אין קלף מתאים להציג עליו להגיד את זה, ואז עוברים לבא אחריו לפי סבב התורות.

תנועה

כל שחקן בתורו זורק שתי קוביות על מנת לקבוע את מספר המשבצות שהוא רשאי ללכת. לא ניתן ללכת באלכסון או לחזור על אותה המשבצת פעמיים.

כאמור אחת ממטרות המשחק היא לגרום לכלי המשחק שלכם לעבור בכמה שיותר חדרים על מנת שתוכלו להציע השערות ובכך לאסוף רמזים נוספים. ניתן לעבור לחדר באמצעות תנועה עם הדמות בהתאם להטלת הקוביות. מספר שחקנים יכולים להיות באותו חדר, וגם ניתן לקפוץ בין חדרים באמצעות המעבר הסודי במקום לזרוק את הקוביה.

בהתאם, ישנן שלוש דרכים בהן שחקן יכול לצאת מחדר: ניתן לזרוק קוביה ולצאת דרך הדלת, לעבור דרך מעבר סודי ישירות לחדר אחר, ולחלופין – אם אתה חשוד – הדמות שלך תועבר אוטומטית לחדר אחר שבו אחד השחקנים האחרים שיער שהרגת את ד”ר בלייק.

האשמה

ברגע בו הא חושב שהצליח לפתור את התעלומה (על ידי אלימינציה של כל האפשרויות האחרות), השחקן יכול לנסות ולסיים את המשחק בהאשמה, ללא תלות במיקומו על הלוח. הוא יכול לעשות זאת בכל שלב במשחק, במהלך תורו (לפני או אחרי ההשערה).

אחרי ההכרזה של השחקן, הוא רשאי לפתוח את המעטפה ולבדוק מי היה הרוצח, מה היה כלי הרצח והיכן הוא בוצע. אם השחקן ניחש נכון, אז המשחק מסתיים כשהוא המנצח. אם הניחוש שלו היה לא נכון, הוא מפסיד ויוצא מן המשחק, והמשחק ממשיך בלעדיו. גם כשהוא בחוץ הוא עדיין חייב להראות את קלפיו כשמתבצעת השערה.

לסיכום

זהו, למדנו איך משחקים “הרמז”. פשוט, לא?

יש שאלות? מוזמנים לכתוב לנו בתגובות, ממש פה בהמשך. ואם בא לכם להתחיל ולשחק, המשחק זמין בחנויות הספרים והמשחקים, וגם באמזון.

רוצים ללמוד על עוד משחקים דומים המפעילים חשיבה, אסטרטגיה וטקטיקה? מוזמנים לאחד מהפוסטים האחרים שלנו:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *