הכנרת מציגה שלל אפשרויות דייג שונות, ומהווה מקור דגה לדייגים מקצועיים וחובבים. מדי שנה דייגים יותר מאלפיים טון דגים בכנרת, ביניהם לבנון, קיפון (בורי, דג המאוכלס בכנרת ואינו יכול להתרבות בה) ואמנון הגליל, אמנון הירדן, כסיף שפל־עין ומספר מינים נוספים. אז איפה אפשר לדוג בכנרת, ומתי זה אסור? המשיכו לקרוא.
הכנרת היא אגם המים המתוקים הגדול ביותר בישראל. בעבר היא סיפקה את מרבית צריכת המים בישראל, אך בעקבות ירידת המפלס כתוצאה משנות בצורת והקמת מתקני ההתפלה, כיום היא בקושי נמצאת בשימוש ומספקת רק כ-3 אחוזים ממי השתייה בישראל. השינוי הזה תרם לעליית המפלס, והגביר את אפשרויות הדייג בכנרת.
איפה אפשר לדוג בכנרת
אם אתם מחפשים איפה אפשר לדוג בכנרת, סביר להניח שאחד מהחופים הבאים יענה לכם על הצורך:
- בקעת בית ציידה, מזרחית לגשר אריק
- חוף דקל
- חוף מגדלה
- חוף ארבל
- חוף הוואי
- חוף נירוונה
- מעגן גינוסר
- חוף חוקוק – כרי דשא
- חוף כינר
- חוף דוגה
- חוף דוגית
- חוף גולן
- חוף צאלון
- חוף אשלים
- שפך נחל סמך (חוף כורסי)
- חוף לבנון
- חוף חלוקים
- חוף גופרה
- חוף צלצל
- חוף סוסיתא
- מעגן עין-גב, חניון עין-גב
- חוף האלה
- חוף שיטים
- חוף קנה
- חוף שיזף
- חוף רותם
- מזח האון
- חוף מעגן
- חוף צמח
- חוף ירדן
- חוף שלדג
- חוף צינברי
- חוף שחף
- חוף ברניקי
- חוף שקמים
- חוף חמי טבריה, מעגן הדיג טבריה
- חוף “מקורות”
- חוף ספירית (האקליפטוסים דרומית לחוף אמנון), מפרץ אמנון.
- מפרץ עייש מערבית לשפך הירדן לכנרת.
מפלס הכנרת תלוי בעיקר בזרימת הנחלים (המתמלאים ממי הגשמים) אליה. מקורות המים הנכנסים אל הכינרת הם בשני מקורות – אגן נהר הירדן המנקז את הנחלים הנשפכים אל אפיק הירדן מצפון לכינרת, ואגן הכינרת – המנקז את מי המעיינות הנובעים מסביב לכינרת ואת מי הגשמים היורדים בנחלים הנשפכים אליה באופן ישיר. נחלים אלה מזרימים לתוך הכינרת כ-300 מיליון מטרים מעוקבים בממוצע בשנה.
תקופת איסור דיג
משרד החקלאות אחראי לאכוף את חוקי הדיג בכנרת, ובעיקר על איסור הדיג בעונת ההטלה של הדגים באזורים מוגדרים.
האגף לדיג ולחקלאות ימית שבמשרד החקלאות מאכלס את הכנרת מדי שנה בכמות של דגיגי אמנון, דגיגי כסיף ודגיגי בורי (קיפון). התהליך מתבצע על פי החלטות ועדה מקצועית המשותפת למשרד החקלאות ורשות המים, והמטרה העיקרית שלו היא לתחזק את המערכת האקולוגית של האגם, ובהתאם להעשיר אותו בדגים ולהגביר את שלל הדייג האפשרי.
עונת איסור הדיג בכנרת מתחילה לרוב בחודש אפריל ונמשכת 90 יום, לאורך עונת ההטלה של הדגים באזורים הללו. האזורים האסורים בדיג הם צפון הכנרת (הבטיחה) מחוף אמנון ועד חוף כינר, ובמערב הם מאזור מגדל ועד אתר ספיר.
כמה עובדות על הכנרת
ואם כבר החלטתם לדוג בכנרת היפה, כדאי תוך כדי לחשוב וללמוד כמה דברים מעניינים שאולי אתם לא מכירים לגביה:
- הכנרת היא הימה המתוקה הנמוכה ביותר בעולם, בגובה של 210 מטרים מתחת לפני הים.
- שמה של הכנרת מוזכר עוד במקרא, בספר במדבר, ובמקרא והתלמוד היא נקראה “ימה של טבריה”, ו-“גינוסר” (ועל כך שם אחד החופים והקיבוצים באזור).
- אגדה אורבנית טוענת כי שמה של הכנרת ניתן לה עקב הצורה שלה, שמזכירה כינור. מקורות אחרים טוענים כי המקור הוא הביטוי “מתוקים פירותיה כקול הכינור”, המתאר את האגם.
- הכנרת נמצאת בחלק הצפוני של השבר הסורי-אפריקאי. שטחה של הכנרת הוא 168 קמ”ר, עומקה (המרבי) הוא 44 מטרים, והשיפוע שלה מתון יותר בחופים המערביים מאשר בחופיה המזרחיים.
- הנקודה העמוקה ביותר בתחתית האגם המתוק היא בגובה של 256 מטר מתחת לפני הים.
- בכנרת חיים כ-30 מיני דגים, המספקים כ-2,000 טונות של שלל דיג מקצועי בשנה!