איך משחקים גולות – משחקי זריקה והרכבה

גולות

גולות, שלפעמים נקראות ג’ולות, הן כדורים העשויים מזכוכית ויכולים לשמש למגוון רחב של משחקים. גם אנחנו תהינו איך משחקים גולות, במיוחד אחרי שראינו את אחד הפרקים של הסדרת “משחקי הדיונון” של נטפליקס בו המתמודדים משחקים בכמה סוגים של תחרויות המעורבים בהן. בפוסט של היום ננסה להסביר ולחקור.

לרוב, גולות זמינות בקיוסקים ובחנויות משחקים ומגיעות בחבילות טיפוסיות בהן עשרים עד ארבעים יחידות גולות רגילות ועוד גולה אחת גדולה יותר (המכונה “בומבילה”, במלעיל). לגולה הגדולה יש ערך רב יותר בחלק מהמשחקים, משום ששטח החתך שלה להתנגשות עם גולות אחרות גדול יותר. מנגד, זה עושה אותה פגיעה יותר ופחות נוחה לזריקה.

איך משחקים גולות

רוב משחקי הגולות מבוססים על זריקה שלהן – אם זה על מנת לפגוע בגולות אחרות ואם זה על מנת לקלוע אותן למקום מסוים.

טכניקת הזריקה של גולות כוללת אחיזה של הגולה ביד יציבה בתוך האצבע המורה המקופלת סביבה, והדיפתה החוצה באמצעות האגודל. מתקדמים יותר נוהגים להחזיק את הגולה בין קצה האגודל החיצוני לבין קצה האצבע הפנימי, ולהקפיץ את הגולה החוצה בעזרת לחץ של האגודל.

כמה וריאציות של משחקי גולות:

קרוב לקיר

המשתתפים במשחק עומדים בשורה אל מול קיר וזורקים את הגולות לעברו. המנצח הוא זה שהצליח לזרוק את הגולה שלו כמה שיותר קרוב לקיר, והוא זוכה בגולות של יתר המשתתפים. 

קליעה לבור

על המשתתפים לקלוע את הגולות לתוך בור שנחפר מראש. אלה שקלעו מתחלקים בגולות של אלה שלא קלעו. בגרסה אחרת של המשחק, על המשתתפים לכוון את הגולה כך שתפגע בקיר ורק אז תיכנס לבור.

את הבור חופרים לפני המשחק, והוא צריך להיות בגודל ממוצע של אגרוף, עם דפנות חלקות ובעומק יחסית נמוך, כך שיתאפשר לגולות שבפנים לחמוק ממנו החוצה.

כדי לקבוע מי זורק ראשון, מבצעים מעין גרסה מהירה של המשחק “קרוב לקיר” – מסמנים קו בחול וכל משתתף צריך לזרוק את הגולה שלו למרחק כמה שיותר קרוב אליו. מי שהכי קרוב יהיה ראשון, מי ששני ישחק אחריו וכך הלאה.

לאחר שנקבע סדר הזורקים, על השחקנים לעמוד במרחק של כ-4 מטרים מהבור (מומלץ לסמן את המיקום הזה בקו נוסף), וזורקים את הגולות לכיוון הבור לפי התור. המטרה היא לפגוע בגולות שבתוך הבור ולהוציא אותן ממנו.

גולה שהוצאה שייכת למוציא. אם שחקן מצליח לקלוע את הגולה שלו לתוך הבור הוא זוכה בכל הקופה (הגולות שהונחו בתחילת המשחק) – ומתחילים משחק חדש.

יש עוד גרסה בה רק מי שקלע אחרון לבור מקבל את כל הקופה, ולכן יש אינטרס לשחקן להוציא מהבור כמה שיותר גולות על מנת להקטין את הסיכוי ששחקן אחר ייקח לו אותן.

פגיעה בגולות אחרות

שמים מספר גולות על הרצפה – זה יכול להיות גולה אחת, או גולה מכל שחקן (אותה הוא זורק בתור שלב ראשון).

מפה, כל שחקן בתורו צריך לפגוע באחת מהגולות הנמצאות על הרצפה. אם השחקן לא פגע באף גולה, הגולה שלו נשארת במגרש כמטרה, ואם פגע, הוא מקבל גם את הגולה הנזרקת וגם את הגולה (או גולות) הנפגעות.

ג’ורות

בתחילת המשחק חופרים שלושה בורות קטנים (הידועים בשם ג’ורות). כל אחד מהשחקנים, בתורו, זורק את הגולה שלו לעבר הבור הראשון בשורה. אם הוא מצליח לקלוע לתוך הבור, הוא ממשיך לנסות ולקלוע לבורות הבאים, כאשר מי שקולע לבור השלישי (אחרי שקלע לבור הראשון והשני) הוא המנצח.

שחקן שיש לו גולה בבור בראשון, ימשיך בתור הבא שלו לכוון לבור השני (קרי הוא לא צריך להתחיל מחדש). סייג לזה הוא מקרה בו שחקן אחר מצליח לפגוע בגולה של השחקן ולהרחיק אותה מן הבור, מה שמחזיר אותו “שלב” אחורה.

זה קצת הזכיר לנו משחק מנקלה, למי שמכיר.

מור

דומה למשחק “פגיעה בגולות אחרות”, רק שעכשיו מתווסף למשחק סימון של קו (הנקרא “מור”) והמטרה היא לפגוע בגולה אחרת ולהוציא אותה מן השטח המסומן על ידי הקו הזה.

הסימון יכול להיות קו ישר, חצי עיגול או משולש.

שחקן שפגע אוסף את הגולות (הפוגעת והנפגעת) ושב לנסות מהקו. שחקן שהחטיא משאיר את הגולה שזרק במקומה. לאחר שנפגעו כל הגולות שהוצבו בתוך קו המור מלכתחילה, ממשיכים השחקנים לנסות ולפגוע בגולות שמחוץ לו. המנצח הוא זה שנותר אחרון.

איך משחקים גולות

משחקי גולות לבניה

כמובן, אם הילדים שלכם מתעניינים בגולות, יש דרכים נוספות ושונות לשחק בהן. ברשת קיימים המון משחקי גולות מגניבים – הנה כמה שאנחנו אהבנו:

מבוך גולות של ThinkFun זה לא מבוך הגולות הטיפוסי. המשחק של ThinkFun מגיע עם מספר קוביות שקופות עם מכשולים ומכניקה שונים בפנים. כאשר עורמים אותם או מציבים אותם אחד ליד השני, הם מניעים את הגולה מקובייה אחת לאחרת. יש קלפי משחק עם הוראות או שאפשר לבנות את המבוך בסגנון חופשי.

מרוץ גולות של Marble Genius – סט ענק של חלקים המאפשר לילדים לבנות מירוץ גולות מרתק. הצבעים הנועזים והיכולת לבנות לגבהים די גבוהים הופכים את הסט הזה לאחד האהובים שיש.

מבוך גולות זוהר של נשיונל ג’יאוגרפיק – אנחנו כבר יודעים שאם מדובר על מוצר שמגיע מנשיונל ג’יאוגרפיק עצמם הוא הולך להיות משחק למידה מהשורה הראשונה, עם איכות ללא דופי. ועוד משהו שמלהיב את הילדים – הוא זוהר בחושך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *