הרבה אנשים חולמים על קצת ריגוש בים הפתוח. מה יותר טוב מאשר לקחת אופנוע ים לסיבוב של חופש עם הרוח בשיער, גלים מאחור ואפס דאגות? אבל יש דבר אחד שעומד בדרך למטרה הנכספת – רישיון לאופנוע ים.
זה לא קל – במיוחד למתחילים – להבין מי נגד מי בכל מה שקשור לעולם הזה. בפוסט של היום ננסה להסביר איך עושים רישיון לאופנוע ים, מי יכול לעשות את זה ומה התהליך כולל.
אז אם אתם אוהבים את הים, אוהבים ספורט, אדרנלין ואקשן – הפוסט הזה הוא בשבילכם.
מי יכול להוציא רישיון לאופנוע ים?
כל מי שמלאו לו 16 שנים יכול להוציא רישיון לאופנוע ים, או בשמו הרשמי “רישיון משיט 11”.
מעבר למגבלת הגיל אין כמעט הגבלות נוספות, אך בדומה לרישיון רכב יש לעבור מבחן תיאוריה ומבחן מעשי על מנת לקבל את הרישיון. בנוסף, להנפקת אישור רפואי על בריאות וראיה תקינה (אבל אין בעיה למי שמרכיב משקפיים, בדיוק כמו ברישיון רכב).
לפי הנחיות משרד התחבורה, המגבלות הן:
- גיל מינימלי לקבלת הרישיון הוא 16 שנים.
- הצגת אישור רפואי לבריאות תקינה וראייה תקינה, אולם לא נדרשת אבחנה בצבעים.
- מעבר בהצלחה מבחן עיוני ימאות א ומבחן מעשי בהשטת אופנוע ים.
חשוב לציין כי הסמכת משיט 11 בלבד אינה מתירה השטת אופנוע ים המיועד לשאת 4 איש. כדי להשיט אופנוע ים המיועד לשאת 4 איש נדרש המשיט להיות בעל הסמכת משיט 12 לפחות בנוסף להסמכתו כמשיט 11. הסמכת משיט 12 היא רישיון להשטת סירת מנוע, והוא מוגבל לאנשים מעל גיל 17 בלבד. אם אתם מעל גיל 17, שקלו לנסות ולהוציא את הרישיון הזה.
מבחן תיאוריה (ימאות א) – לא להיבהל
את מבחן התיאוריה ניתן לחלק לשתי רמות ידע נדרשות: רמת ההכרה, שאלו נושאים שהנבחן צריך להכיר בגדול אבל לא להיות בקיא בפרטים, ורמת בקיאות, שבה הנבחן צריך להוכיח ידע עמוק בחומר הנדרש, ועשוי לכלול שאלות הדורשות חישובים.
הנושאים הנדרשים ברמת בקיאות:
- כללי: הגדרות על פי התקנות, ביטוחים נדרשים לאופנוע ים, תעודות נדרשות לאופנוע ים.
- תכונות אופנוע ים: מגבלות תמרון, השפעת משקל נוסף על האופנוע, השפעת גלי הים על יכולת הראייה.
- מיצוף: כניסה לנמלים, מיצוף אזהרה, איסור נגיעה או התקשרות למצופים, נתיבי כניסה ויציאה בחופים, איסור התקרבות למעגני דלק.
- חוקי דרך: תקנות למניעת התנגשות בים, צורות יום ואותות קוליים.
- מצוקה: אותות מצוקה בכלי השיט השונים, ציוד למצוקה, מה עושים במקרה שריפה, מה לעשות במקרה התהפכות, אי יכולת להתניע, התגברות על תקלות בלב ים, פעולות נדרשות במצב מצוקה ובעת מצוקה של כלי שיט אחר, גרירה והיגררות.
- עזרה ראשונה: טיפול בפציעות, כוויות, מכת חום, התייבשות, טיפול בטובע, הנשמה, צריבה ע”י בעל חיים ימי.
- הכנת האופנוע להפלגה
- תדלוק והנעה: בטיחות בתדלוק, מניעת זיהום הים והסביבה, טיפול בדלק, הימנעות משפיכת דלק ושמן בחוף או בים.
- תקנות: כניסה ויציאה מחופים, איסור השטה ליד החוף, ציוד בטיחות, איסור התקרבות לאתרי צלילה, גרירת סקי.
- הכרת דגלי קוד: A, B, O, C, N.
- חובת פינוי דרך בנתיבי כניסה לנמלים ומעגנות.
- חובת הגשת עזרה להצלת חיי אדם בים.
נושאים הנדרשים ברמת הכרה:
- עקרונות כיבוי אש וסוגי שריפות.
- מטאורולוגיה: הכרת סימני טרום סערה בחופי הארץ, בים התיכון, באילת ובכינרת. היכן ניתן לקבל תחזיות, בריזה, מאפייני מזג האוויר בעונות השונות בישראל.
- הכרת חופי ישראל ויסודות בהפלגת יום: הכרת מאפייני צורת החופים באזורים השונים, אזורי מילוט, אומדן טווחים, אזורים סגורים לשיט, אזורי מטווחים, היכן ניתן למצוא מפות מטווחים מעודכנות.
מאגר שאלות לדוגמא מכל הנושאים הללו ניתן למצוא באתר משרד התחבורה.
כאמור אמרנו בכותרת “לא להיבהל”, ובאמת שאין סיבה. למרות שרשימת הנושאים נראית ארוכה ומאיימת, הלימודים לקראת מבחן התיאוריה לרוב נמשכים במקסימום כמה שבועות, וסביר להניח שעם קצת השקעה ולמידה בבית ניתן לסגור את הסיפור בתוך כמה ימים.
בתי ספר מסוימים מציעים שיעורים דרך האינטרנט, בהם ניתן ללמוד לתיאוריה במסגרת מערכי שיעור אינטראקטיביים ותרגול. מערכי השיעור כוללים מצגות ואמצעים שונים לתרגול, יחד עם חומר עיוני לקריאה עצמאית.
מבחן מעשי
בדומה לטסט לרכב פרטי שנעשה בכביש, גם המבחן המעשי נערך בים, כאשר הנבחנים יוצאים בסירת מנוע יחד עם הבוחן, ועושים תורות במבחן.
במהלך המבחן המעשי לקבלת רישיון לאופנוע ים הנבחן צריך להוכיח יכולת שליטה על האופנוע באמצעות השטה שלו במסלול של 4 מצופים הרחוקים שישה מטרים אחד מהשני, בשני מקצים:
- מקצה מהיר – במהירות של 10 קשר לפחות וביצוע המסלול הלוך וחזור בזמן שאינו עולה על 16 שניות.
- מקצה איטי – במהירות של כ-4 קשר וביצוע המסלול הלוך וחזור בזמן שבין 24 ל-40 שניות.
בנוסף על הנבחן להוכיח יכולת עליה לאופנוע מהמים, יכולת לבצע שלושה קשרים (הצלה, אורגים כפול, טבעת כפול) ולעבור מבחן ידע של כמה דקות בהן הבוחן ישאל שאלות בסיסיות בנושאי התגברות על תקלות.
תוקף רישיון לאופנוע ים
לאחר שתעברו בהצלחה את כל המבחנים יישלח אליכם הביתה רישיון מטעם משרד הרישוי. בדומה לרישיון נהיגה, הרישיון יישאר בתוקף לכל החיים – אבל בדומה לו גם פה תצטרכו לשלם אגרת חידוש מדי כמה שנים.
כמה זמן לוקח להוציא רישיון לאופנוע ים?
כמו שאמרנו, התהליך לא אמור להיות ארוך.
יש בתי ספר שמציעים לסיים את החלק המעשי תוך ימים בודדים, או אפילו ביום אחד מרוכז שכולל הדרכה מעשית לצד לימוד התיאוריה. משם זה כבר תלוי בכם – כמה מהר תלמדו למבחן, כמה תרגול מעשי תצטרכו והאם תצליחו לעבור את המבחנים בפעם הראשונה.
וכמובן, זה גם תלוי בבירוקרטיה של משרד התחבורה ובחלונות הזמינים למבחנים מעשיים.