כאשר אנחנו מדמיינים את עולם התכנות, למידת מכונה או אינטליגנציה מלאכותית, לרוב אנחנו חושבים על משוואות מסובכות ושורות קוד בלתי נגמרות. אבל האמת היא שטכנולוגיה יכולה להיות דבר מאד יצירתי – וכל חברת הייטק שמכבדת את עצמה מחזיקה מגוון רחב של אנשי מקצוע בהמון תחומים. אז אם אתם צעירים שרוצים לתת לעצמם יתרון קל בשוק העבודה העתידי, מבוגרים שסתם רוצים לגוון את השגרה או כל דבר אחר – אימוץ של כמה תחביבים טכנולוגיים יכול לעשות פלאים.
תחביב טכנולוגי יצירתי הוא לא משהו שדורש ידע טכני מורכב, ואת חלקם קל מאד ללמוד. מעבר לכך, רובם – במידה ועושים אותם נכון – אפילו יכולים להוות בסיס לקריירה מלאה או להכנסה צדדית נחמדה. מיליוני אנשים ברחבי העולם משתמשים בטכנולוגיה ליצירת אמנות על בסיס יומי, ובפוסט של היום נעבור על כמה מהדרכים בהן גם אתם תוכלו להשתמש בטכנולוגיה כדי לתעל את הצד היצירתי שלכם.
מה זה תחביבים טכנולוגיים?
למטרות הרשימה זו, אנו נגדיר “תחביבים טכנולוגיים” בתור תחביבים המשתמשים בטכנולוגיה בצורה יצירתית או אמנותית. זה לא משנה אם הטכנולוגיה משמשת ליצירת אמנות או שהיא האמנות עצמה – כל שילוב של אמנות ויצירתיות יחד עם טכנולוגיה הוא משהו מעניין.
ניסיתנו לא לחפוף יותר מדי בין התחביבים השונים. יש עוד הרבה תחביבים שיכולים להתאים לרשימה הזו (אם יש לכם רעיונות, כתבו לנו בתגובות ונוסיף!) – אבל ניסינו להתמקד בעיקריים שבהם.
איזה תחביבים טכנולוגיים קיימים?
כפי שאמרנו, בעולם של היום ישנם המון תחביבים טכנולוגיים מאד מעניינים וקלים ללמידה. להלן רשימת התחביבים העיקריים:
- אמנות דיגיטלית
- אנימציה
- עיצוב אתרים
- CAD
- עיצוב משחקי וידאו
- הדפסה תלת ממדית
- צילום
- בניית מחשבים בהתאמה אישית
- הפקת מוזיקה דיגיטלית
- תכנות
- כתיבת בלוג
1. אמנות דיגיטלית
אמנות דיגיטלית הוא מונח רחב שלרוב מתאר תהליך ציור או איור דיגיטלי. לרוב זה נעשה באמצעות טאבלט גרפי או מכשיר דומה יחד עם עיפרון דיגיטלי שמאפשר לצייר ישירות לתוך המחשב, ולאחר מכן לעבד את התמונה באמצעות כלים דיגיטליים שונים (פוטושופ, Lightroom ודומיהן).
באופן אישי אני מאד אוהב “לשחק” עם התוכנות הללו – גם אם התוצרים שלי לא הכי מרשימים – וגיליתי שזו דרך מצוינת לטפח את היצירתיות שלי ולתת לה מקום להתבטא – בלי ההתעסקות עם חומרי יצירה פיזיים כמו צבעים, חימר או אחרים.
ובסופו של דבר, אמנות דיגיטלית יכולה להיות כל דבר – החל משרבוטים וציורים קטנים ועד יצירות מופת גדולות עם הפרטים המורכבים ביותר. הכי חשוב הוא ליהנות.
2. אנימציה
אם אתם אוהבים את הרעיון של אמנות דיגיטלית אבל רוצים ליצור משהו קצת יותר דינמי, אנימציה דיגיטלית היא אופציה נהדרת נוספת.
אנימציה יכולה להיות מבוססת על קריקטורות דו -ממדיות או גרפיקה תלת -ממדית מעוצבת. זה לא משנה מה היכולות וההעדפה האישית שלכם, יש הרבה סגנונות אנימציה בעולם ובטוח שאחד מהם יישבה את תשומת הלב שלכם. רק זכרו, ככל הנראה תצטרכו להיות מוכנים להשקיע שעות, אם לא ימים או שבועות, רק כדי לקבל כמה שניות של סרט. עיצוב אנימציה יכול להיות תהליך איטי, אך מאד מתגמל אם עושים אותו היטב.
3. עיצוב אתרים
זה אולי לא נראה משהו כל כך יצירתי במבט ראשון, אבל מספיק להשוות אתרים פשוטים כמו ויקיפדיה (או זה שלנו) לאתרים המעוצבים באופן מקצועי כדי להבין כמה הבדל קצת מגע יצירתי יכול לעשות לנראות וחוויית המשתמש. כאשר זה נעשה היטב, עיצוב אתרים יכול להיות תהליך מהנה ויצירתי להפליא. אם אתם מחפשים תחביב טכנולוגי הדורש שילוב טוב של מיומנות טכנית ויצירתיות – עיצוב אתרים עשוי ליפול בדיוק בנקודה הזו.
ואם מדברים על פוטנציאל הכנסה – עיצוב אתרים לגמרי יכול מקצוע רלוונטי (ומשתלם!).
רק דבר אחד קטן: אם אתם אכן מחליטים להיכנס לתחום עיצוב האתרים בגלל הפוסט הזה, נשמח לקבל קצת תודה עם איזה עיצובון קטן עבור האתר שלנו (אנחנו צריכים את זה).
4. CAD
תכנון וייצור בעזרת מחשב (המוכר בראשי התיבות תיב”ם, או באנגלית: CAD – Computer Aided Design), הינו שימוש במערכות מחשב לשם סיוע ביצירה, אנליזה ואופטימיזציה של תכנון מוצרים.
CAD, כמו עיצוב אתרים, דורש שילוב עדין של פרקטיות ופונקציונליות. השימוש בתוכנת CAD מבוצע כדי להגביר את פרודוקטיביות המתכנן, לשפר את איכות תכנון המוצר ולעזור לייצר מוצרים טובים יותר – ואין יותר מספק מאשר לראות את העיצוב הווירטואלי שלנו עובר ומקבל חיים בעולם האמיתי.
השימוש האהוב עלינו ב-CAD הוא בארכיטקטורה או עיצוב פנים. אם אהבתם לעצב את הבית של ה-Sims או לבנות ערים מורכבות ב-Sim City – יכול להיות שעבודה על CAD היא התחביב המומלץ עבורכם.
5. עיצוב משחקי וידאו
אם כבר מדברים על משחק המחשב Sims, הילד הפנימי שבי לא רוצה משהו יותר מאשר לעבוד בבניית ועיצוב משחקי וידיאו בתור עבודה.
יצירת משחקי מחשב היא אבולוציה מודרנית של מסורת סיפור הסיפורים הישנה, אלא שבמקום לכתוב סיפורים על עולמות קסומים, אתם יכולים ליצור את העולם באופן ווירטואלי, וליצור את אחת מצורות הבידור המודרניות המרתקות ביותר. נכון, זה נשמע מסובך, אבל למרבה המזל לימוד יצירת משחקי מחשב הוא תהליך קל מתמיד.
6. הדפסה תלת ממדית
והנה, הגענו לאחת ההתפתחויות החדשות והמרגשות ביותר בעולם התחביבים הטכנולוגיים היצירתיים.
הדפסה תלת ממדית היא יצירה של אובייקט כלשהו באמצעות מכונת הדפסה תלת ממדית. ניתן לבצע הדפסות תלת מימד באמצעות מספר תהליכים וחומרים שונים, ולרוב בתהליך יכלול גם שימוש בתוכנת CAD אותה הזכרנו בסעיף קודם. עם הדפסה תלת ממדית, יש לנו את היכולת להפוך כל דבר שאנחנו יכולים לדמיין למשהו הקיים בעולם האמיתי (כמובן שעם כמה מגבלות מעשיות) – וזו הרגשה נפלאה!
ניתן להתחיל מפריטים קטנים וקלים, ולהתקדם עד לאובייקטים גדולים ומורכבים יותר. האפשרויות אינסופיות.
7. צילום
אף רשימת תחביבים לא תהיה שלמה ללא אזכור של תחביב הצילום בה.
הסיבה היא שצילום הוא אחת הדרכים הנגישות והמעניינות ביותר לתעל את היצירתיות שלכם. אם פעם היה מדובר על תחביב יקר – שכלל מצלמה יקרה, מגוון של עדשות ועלויות פיתוח גדולות – עם התקדמות הטכנולוגיה המהירה, לכל אחד יש מצלמה בכיס שבה הוא יכול להשתמש בכל עת. גם לאחר צילום תמונה, תוכנת עיבוד ועריכת תמונות יכולות לאפשר לנו להגיע לתוצאות מדהימות עם השקעה כספית אפסית.
אם אתם מחפשים תחביב יצירתי נהדר עם נגיעה טכנולוגית שתוכלו להתחיל ללמוד היום, צילום הוא המקום המושלם להתחיל בו.
8. בניית מחשבים בהתאמה אישית
בניית מחשבים בהתאמה אישית הוא מונח רחב נוסף הכולל בניה של מחשבים המותאמים אישית, בדרך כלל עם חומרה זולה וקלה להתאמה אישית כגון Arduino או Raspberry Pi.
אם פעם היה מדובר על תחום לגאונים בלבד – כאלו שידעו לפרק את הדיסקמן שלהן ולגרום לו להתחבר למקרר – כיום כל מה שנדרש הוא חיבור של מחשב קטן לחומרה בסיסית וקצת הבנה בקוד פתוח על מנת ליצור מכונות מופלאות ושימושיות, בעיקר כאלו שהופכות חומרה ישנה לחכמה.
אני, למשל, מנסה כבר תקופה ליצור אפליקציה שתעזור לי להדליק את הדוד מרחוק. אעדכן כשאצליח.
9. הפקת מוזיקה דיגיטלית
הפקת מוזיקה דיגיטלית היא תחביב שכמעט כל מי שאוהב מוזיקה (ע”ע כל העולם בערך) שקל אי פעם לנסות ולעשות אותו באופן רציני.
היכולת לייצר מוזיקה אך ורק באמצעות מיקסינג ועריכה של קטעי נגינה מוכנים וכלים וירטואליים הייתה מהפכה שהסירה את החסם של הצורך לדעת לנגן בכלי נגינה או להצטרף ללהקה, ובמקום זאת אפשרה לכל מי שיש לו יצירתיות ואוזן טובה ליצור מוזיקה בעצמו.
אם יש לכם אהבה למוזיקה אבל לא השקעתם עשור בלימוד אקורדים כילדים, אז יצירה של מוזיקה דיגיטלית עשויה להיות הבחירה הטובה ביותר עבורכם.
10. תכנות
השארנו את זה עד לשלב מאוחר ברשימה כי יש חפיפה מסוימת בין תחום התכנות לבין כמה מהתחביבים הטכנולוגיים האחרים שציינו כגון בניית משחקי וידאו ועיצוב אתרים.
כדאי להזכיר תכנות (או “כתיבת קוד”) משתי סיבות. הראשונה היא שמדובר על תחום קצת יותר רחב הכולל עיצוב תוכנות ויישומים מכל הסוגים. והשנייה היא שבדרך כלל אין לו מוניטין גדול מדי כתהליך יצירתי במיוחד. אבל אנחנו פה כדי לנפץ את המיתוס: תכנות בצורות רבות יכול לדרוש יצירתיות רבה, כמעט כמו כל תחביב אחר ברשימה הזו. או במילים אחרות, גם אם משהו מבוסס על היגיון, הוא עדיין דורש חשיבה יצירתית על מנת לדעת לנסח מה צריך לעצב, וכיצד לעשות את זה בצורה הטובה ביותר.
ואם אתם מחפשים תחביב שיהיה שימושי לחיים – ככל הנראה תכנות זה הדבר.
11. כתיבת בלוג
השארתי את זה בתור הסעיף האחרון כי מדובר על נושא הקרוב לליבי. אני לא מחשיב את עצמי כאדם יצירתי במיוחד אבל גיליתי שכתיבה פה באתר (וכתיבה באופן כללי) הם תהליך יצירתי מדהים.
היופי בכתיבת בלוג הוא שאתם אלו ששולטים בדיוק במה שאתם כותבים, בכמה שאתם כותבים, ובמתי. אלא אם אתם עושים את זה באופן מקצועי – ואז זה כבר עבודה ולא תחביב – בלוג הוא כר פורה ליצירתיות והמקום בו אתם יכולים לכתוב כל מה שבא לכם.
גם אם הנושא הוא לא תמיד “ספרותי” או משהו שהייתם מגדירים בתור יצירתי – אין ספק שחידוד כישורי הכתיבה וההבעה הוא משהו חיובי בהחלט, שתמיד יכול לתרום.
לסיכום: תחביבים טכנולוגיים
אימוץ של תחביב טכנולוגי יכול לעזור לכם לתת ביטוי ליצירתיות שלכם לצד לימוד של כישורים שעשויים להיות שימושיים ומשתלמים בטווח הארוך. אנחנו לגמרי ממליצים על כל אחד מאותם 11 תחביבים שסיקרנו – במיוחד האחרון 🙂 – אבל כמובן שיש עוד תחביבים טכנולוגיים רבים שלא ברשימה הנ”ל.
יש לכם שאלות, רעיונות נוספים או סתם בא לכם להגיד לנו משהו? נשמח לשמוע מכם בתגובות!