אם יש לכם סט שחמט ואתם רוצים להתחיל משחק, הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות הוא לסדר את הלוח כהלכה. זה לא כל כך מסובך, אבל יש מקומות בהם ניתן להתבלבל. כדי לעזור לכם, כתבנו את הפוסט הקצר הבא שמסביר איך מסדרים לוח שחמט, בכמה שלבים פשוטים.
איך מסדרים לוח שחמט
לוח השחמט מחולק ל־64 משבצות, בשמונה שורות ושמונה עמודות, הצבועות בצבעי שחור ולבן לסירוגין (או באופן יותר כללי, צבע בהיר וצבע כהה). לשם רישום מהלכי המשחק, השורות ממוספרות מ-1 עד 8, והעמודות מסומנות א’ עד ח’, או A עד H (משמאל לימין).
כך נסדר את הכלים על הלוח:
שלב 1: מסדרים את הלוח כך שהריבוע הבהיר נמצא בצד ימין למטה
חשוב לכוון את הלוח בכיוון הנכון כך שכל צד יוגדר כהלכה. דרך קלה לזכור את היא פשוט על ידי הביטוי: “לבן מימין.”
שלב 2: מסדרים שורה של חיילי רגלים בשורה השניה
זה מאד נח להתחיל עם סידור של חיילי הרגלים בשורה השניה של הלוח. זה יפנה לנו הרבה חלקים מהערמה כך שהמשך הסידור יהיה קל ומהיר יותר.
שלב 3: שמים את הצריחים בפינות הלוח
קל לזכור להציב את הצריחים שלכם בפינות הלוח, ממש כמו הצריחים של טירה אמיתית.
שלב 4: שמים את הפרשים לצד הצריחים
תארו לעצמכם שאתם שמים סוסים מסריחים על הלוח ואתם רק רוצים שהם יהיו רחוקים כמה שיותר מהמלך והמלכה.
שלב 5: הרצים באים ליד הפרשים
הרצים ניצבים בין הפרשים המסריחים לבין המלך המלכה. הציבו אותם לידם.
שלב 6: המלכה עומדת על ריבוע בצבע שלה
שימו לב, פה זה החלק שהרבה אנשים נוטים להתבלבל בו בזמן סידור לוח השחמט. זה מאד משנה על איזה ריבוע המלכה שלכם עומדת. דרך קלה לזכור איפה לשים את המלכה היא פשוט להניח שהמלכה רוצה להתאים את התלבושת שלה לריבוע: המלכה הלבנה על הריבוע הבהיר, המלכה השחורה על הריבוע השחור.
שלב 7: שימו את המלך על הריבוע האחרון הפנוי
לא נשארו הרבה אפשרויות, זה הזמן שהמלך יתפוס את מקומו הטבעי.
שלב 8: זכרו, הלבן נע ראשון
בשחמט, השחקן עם החיילים הלבנים תמיד נע ראשון. אתם יכולים להחליט מי משחק עם הלבן ומי משחק עם השחור באמצעות כל שיטת בחירה. אחת הדרכים הנפוצות היא להסתיר חייל רגלי לבן ביד אחת מאחורי הגב ולתת ליריב לבחור.
הידעתם?
ועכשיו, אחרי שלמדנו איך מסדרים לוח שחמט, נסיים עם אנקדוטה קטנה:
האגדה מספרת שבעקבות המצאת השחמט פנה המלך אל הממציא ושאל אותו איזה פרס הוא רוצה בתמורה להמצאתו הנפלאה. הממציא של המשחק אמר שהוא מבקש גרגר חיטה במשבצת הראשונה, 2 גרגרים בשנייה, 4 גרגרים בשלישית, 8 ברביעית וכן הלאה, בטור הנדסי. המשימה נראתה בעיני המלך כעניין של מה בכך, והוא פקד על משרתיו לבצעה במהרה, אך הוא מהר מאוד גילה שכל מחסני התבואה בממלכה התרוקנו, בזמן שמילוי משאלתו של הממציא רחוק מלהתגשם (כבר למילוי כל המשבצות עד המשבצת ה-32 נדרשו יותר מארבעה מיליארד גרגרים). כוחן של מכפלות.