סביבון הוא משחק מזל מסורתי, ואחד הסמלים הידועים ביותר של חנוכה. המשחק מתוארך לפחות לתקופה שבה המלך היווני אנטיוכוס הרביעי (175 לפנה”ס) הוציא מחוץ לחוק את הפולחן היהודי. יהודים שהתאספו ללמוד תורה היו משחקים בסביבון כדי לשטות בחיילים הרומים לחשוב שהם רק מהמרים. וגם כיום, בדרך כלל משחקים כדי לראות מי יכול לזכות הכי הרבה מטבעות שוקולד. עם סביבון וכמה אסימונים, תוכלו גם אתם לקחת חלק במסורת החג היפה הזו. המשיכו לקרוא ואנחנו נלמד אתכם איך לשחק בסביבון!
משחק הסביבון הוא עתיק יומין, ונמצא בחפירות ארכאולוגיות מתקופות קדומות, והגיע לארץ ישראל בתקופה הרומית או לפניה. לעיתים שימש הסביבון כמשחק או ככלי מאגי. הסביבון היהודי (שנקרא ביידיש “דריידל”) בעל גוף ריבועי משמש כמשחק מסורתי לחג החנוכה, מנהג שהתפתח ככל הנראה ממשחק מזל שהיה מקובל בקרב עמים שונים באירופה. בקרב רבנים שונים, בעיקר בתנועת החסידות יצקו למשחק תוכן רוחני.
איך לשחק בסביבון
שלב 1 – קחו סביבון
הסביבון בו תשחקו יהיה תלוי במקום המגורים שלכם. מחוץ לישראל, ארבע האותיות בצדי הסביבון הן -נ’, ג’, ה’, ש, המייצגות “נס גדול היה שם”, המתייחסות לנס פח השמן. בישראל, שבה קרה הנס, יש בסביבון את האותיות נ’, ג’, ה’, פ’, שפירושן “נס גדול היה פה”.
לסביבון ארבע דפנות, שעל כל אחת מהן מסומנת (מגולפת, חרוטה או צבועה) אות. האותיות מייצגות גורלות העולים במהלך המשחק.
שלב 2 – אספו חברים
ניתן לשחק בסביבון עם שני שחקנים או יותר, אבל כמה שיותר זה יותר טוב!
שלב 3 – חלקו את המטבעות
חלקו מטבעות באופן שווה בין כל השחקנים. המטבעות יכולים להיות כל דבר קטן: סוכריות, מטבעות אמיתיים, גולות, סיכות או ברוח החג – מטבעות שוקולד.
שלב 4 – שימו מטבע בקופה
לפני כל סיבוב, כל השחקנים שמים מטבע אחד באמצע השולחן כדי ליצור את “הקופה”. בכל פעם שהקופה מתרוקנת, או שנשאר בה רק מטבע אחד, כל שחקן צריך לשים מטבע נוסף בקופה.
שלב 5 – סובבו את הסביבון לפי התור
כשמגיע תורך, סובב את הסביבון פעם אחת. האות שעולה ברגע שהוא מפסיק להסתובב קובעת אם אתה מנצח, מפסיד או מסיים את הסיבוב בתיקו. לפי האות המופיעה, על השחקן לבצע את הפעולה הבאה:
- נ’ = נִישט (נישטס) = כלום (הפסד).
- ג’ = גאנץ = הכל (זכייה).
- ה’ = האלבּ = חצי (חצי זכייה).
- ש’ = שטעל איין = העמד, הוסף (המשתתף מוסיף מטבע לקופה).
אם נגמרו לך המטבעות, אתה “באחוץ”, או שאתה יכול לבקש משחקן אחר הלוואה.
שלב 6 – העבירו את הסביבון לשחקן הבא
המשיכו לשחק עד שמישהו ינצח על ידי איסוף כל המטבעות.
מקור המשחק
אז למדנו איך לשחק בסביבון, אבל מאיפה המשחק הזה הגיע – ואיך הוא קשור לחג בחנוכה?
מקור המנהג לשחק בסביבון בחנוכה הוא ממשחק מזל שהיה נפוץ בקרב ילדי גרמניה, נוצרים ויהודים, החל מהמאה ה-16, שבו השתמשו בסביבון כתחליף לקוביית משחק. האותיות על צידי הסביבון סימנו בראשי תיבות לטיניות את מצב הזכייה של סכום ההימור. המשחק בסביבון, שנפוץ לאט לאט לכל רחבי אירופה אומץ על ידי היהודים. והיות שימי החנוכה היו “יומי דפגרא” שלא התקיימו בהם לימודים, נהגו הילדים לבלות את לילות החג במשחקי קלפים שונים, ובהתאם לתקופה גם בסביבונים.
כך, למרות שהמנהג התחיל בצורה שאינה דתית בכלל, במהלך השנים ניתנו הסברים שונים לקשר שבין המשחק בסביבון לחג החנוכה. האותיות השונות שנחרטו על הסביבון – שהיו בכלל אותיות לטיניות לא קשורות – הולידו בדיעבד את ראשי התיבות המוכרים בעברית: נס גדול היה שם. בתחילת המאה ה-20 החלו המורים והמסופרים של ארץ ישראל להחליף את ה-ש’ באות פ’, המייצגת את המילה “פה”, כדי להתאים את המסורת לשינוי הגאוגרפי.
פירוש נוסף שניתן לאותיות נגה”ש הוא הערך שלהן בגימטריה, השווה ל-358, כמו המילה “משיח”. גדולי החסידות, נתנו פירושים נוספים, כך למשל רבי נחמן מברסלב פירש בשיחות הר”ן את ראשי התיבות כ”נבדל”, “גלגל”, “היולי”, “שפל” המרמזים לחלקי העולם. ר’ צבי אלימלך שפירא מדינוב שכתב בספרו “בני יששכר” שהמילים מרמזות על “גשנ”ה” שלשם שלח יעקב את יהודה, ומהוות את ראשי התיבות “נפשי” “גופני” “הכל” “שכלי” המרמזות לארבע הגלויות.
במשך הזמן התפתח גם המנהג של נתינת דמי חנוכה לילדים, שבאופן נפלא התקשו למשחק בסביבון ושימשו להימורים במשחק (בדומה למשחקי הימורים באגוזים של פסח).
שאלות ותשובות
לא, ברגע שכל המטבעות בקופה נאספו, השחקן הבא שישחק צריך לשים מטבע נוסף. בגרסאות מסוימות של המשחק, כל השחקנים ישימו את אחד המטבעות שלהם.
אין מספר קבוע, מחלקים את המטבעות הקיימים שווה בשווה בין כולם ועם זה מתחילים לשחק.
לא, הדבר היחיד שחשוב הוא שיהיו לו ארבע פינות עם האותיות השונות (נ-ג-ה-פ).