הנושא של פירוק פדלים של אופניים הוא קצת רגיש, וראינו מספר שאלות בנושא ברחבי הרשת. אז כדי למנוע מכם להרוס את ההברגות של הפדלים והקראנק של האופניים שלכם, הנה כמה דברים שחשוב לזכור.
לא כל הפדלים נוצרו זהים
הפדלים שקיימים ברוב זוגות האופניים אינם זהים. זה אולי מפתיע, אבל כשחושבים על זה טיפה מבינים שזה דווקא הגיוני, ויש מחשבה מאחורי הדבר – ההברגה של הפדל נעשית בכיוון הדיווש, כך שהחיכוך שנוצר בפדל לא גורם לו להשתחרר אלא דווקא להתהדק. זאת אומרת, שמאחר ואחד הפדלים הוא “תמונת מראה” של הפדל השני, גם ההברגה שלו הפוכה!
כיצד לזכור את זה? יש הרבה שיטות, אבל הצורה הכי טובה לזכור זאת לדעתי, היא שהפדל הימני יש לו הברגה ימנית (רגילה), ולפדל השמאלי יש הברגה שמאלית (הפוכה). אם תנסו לפתוח את הפדלים ותשכחו שלפדל השמאלי יש הברגה “הפוכה” שמאלית, אתם עלולים לגרום להידוק יתר של הפדל ולגרום להברגות נזק בלתי הפיך.
כלל פשוט: בשני הצדדים, כשהמפתח פונה כלפי מעלה, כדי לפתוח, מסובבים את המפתח לכיוון הצד האחורי של האופניים.
באיזה כלי משתמשים
חשוב מאוד לזכור להשתמש במפתח מתאים או שהותאם לשימוש בפדלים. שימו לב שלפדלים של אופני BMX יש הברגה שונה! לרוב ניתן לבצע את הפעולה בהצלחה עם מפתח 14 מ”מ. המקום להכנסת המפתח צר מדי למפתחות סטנדרטיים ולכן רצוי לחפש מפתח דק מן הרגיל.
כמה מחזקים את ההברגה?
באופניים שלנו יש די הרבה ברגים. וברגים כיידוע, נוטים מעת לעת להשתחרר (או שאנחנו בוחרים לשחררם במודע, כחלק מתהליך פירוק פדלים). השאלה היא כמה לחזק את הברגים בחזרה בשלב ההרכבה.
אז אולי זה נשמע קצת מוגזם, אבל המקצוענים מחזקים ברגים עם מכשיר שנקרא מד מומנט. מדובר בידית מיוחדת אליה מתחברים כל אותם ראשי ברגים (המותאמת לסוג וגודל הבורג) – אך בשונה מידית רגילה שנועדה לייצר את המנוף הדרוש להידוק הבורג, ידית מומנט מצוידת במעין “שעון” המראה כמה כוח מופעל על הבורג.
יצרני האופניים מציינים בספר התחזוקה של כל דגם בדיוק כמה כוח יש להפעיל על כל הברגה על מנת לא לפגוע בה וברכיב שהיא מחוברת אליו. הדבר משמעותי בעיקר בהברגות המחוברות למסבים וצירים. הידוק הברגות אלו בכוח רב מדי יכול פשוט לגרום נזק.
עכשיו זה ברור שאין לנו מד מומנט, בטח במקרים בהם אנחנו סובלים מפנצ’ר באמצע הדרך. במקרים כאלו, כלל האצבע מכתיב להדק את ההברגה עד שהיא נעצרת ואז לתת לה “עוד קצת” (עם דגש על הקצת! אל תתפתו להפעיל כוח רב מדי כדי לא לגרום נזק).
המשיכו ללמוד על האופניים שלכם בעזרת כמה נושאים שחשוב להכיר: