שש טקטיקות קטאן מוכחות שיעזרו לכם סוף סוף לנצח

טקטיקות קטאן

מחפשים דרכים להשתפר במשחק “המתיישבים של קטאן”? אחרי שנים של משחק, אני שמח לחלוק אתכם שש טקטיקות קטאן שעזרו לי להפוך משחקן מביך לאגדת קטאן מקומית. וכשאני מתכוון מקומית, אני מתכוון אצלי בראש.

כאשר הוא יצא לראשונה בשנת 1995, המשחק “המתיישבים של קטאן” כבש את עולם משחקי הקופסא בזכות היכולת המופלאה של קלאוס טאובר (יוצר המשחק) לשלב מכניקות משחק שונות – ניהול משאבים, מסחר, בניית מסלולים, גלגול קוביות – באופן מושלם. כזה שיצר משחק שהוא בסך הכל די קל ללמידה ומשחק, אבל מצד שני מספיק מורכב ועמוק כדי להיות מספיק מאתגר עבור שחקנים רציניים.

למרות שמדובר במשחקיחסית פשוט, עם הזמן שמתי לב שיש אנשים שמצליחים בצורה חכמה להמיר משאבים לנקודות במהירות ובקלות, בעוד שזה נראה שאחרים (ואני ביניהם) בקושי התחילו לזוז.

וזו הנקודה בה ישבתי וניסיתי להבין מה אני עושה לא נכון, וזיקקתי את התובנות לשש טקטיקות קטאן שאתם יכולים להפעיל על מנת להשתפר במשחק.

טקטיקות קטאן

טקטיקת קטאן #1 – אל תתרכזו במשאבים, תתמקדו בהסתברויות

יש לי חבר שכל משחק מנסה ללכת כמה שיותר מהר על הדרך הכי מהירה. הטקטיקה הזו היא יחסית פשוטה, כי היא דורשת רק שני משאבים – עץ ולבנה – ובכמה משחקים ניסיתי לחקות אותו, ולבחור את הישובים ההתחלתיים בהתמקדות במשאבים האלו. אבל פה הבנתי את הטעות שלי – משאבים זה טוב ויפה, אבל אם הם יושבים על מספרים עם סיכויים נמוכים הם לא שווים הרבה.

קטאן הוא משחק המבוסס על זריקת קוביות. בהתאם לכך, אסור להתייחס לכל המשושים בתור שווים, אלא קחו בחשבון את הסיכוי שהמספר שעליהם ייצא בזריקה. שימו לב למספרים – ולא למשאבים – שמבחינה סטטיסטית הם בעלי הסיכויים הגבוהים ביותר לצאת בקוביות.

כל משושה בקטאן מקבל מספר עגול שמונח עליו, ומייצג את המספר שצריך לזרוק בקוביות כדי לזכות במשאב (לכל שחקן עם יישוב הנמצא על אותו המשושה). בחלק מהגרסאות של המשחק, מתחת לכל מספר יש סדרת נקודות המציינות את הסבירות שהמספר הזה ייצא בזריקת הקוביות. ככל שעל מספר יש יותר נקודות, כך גדול הסיכוי שהמספר הזה יצא בזריקת הקוביות – ושהמשאב באותו המשושה באמת יחולק (ואם אתם לא מבינים את הקונספט, הנה טבלת הסתברות קוביות).

כשאתם מחפשים את הצמתים לשים עליהם את היישובים הראשונים שלכם, התמקדו פחות במשאב עצמו ויותר במספר הנקודות הנמצא על המשושה. אחרי הכל, במשאבים תמיד אפשר לסחור – מה שחשוב הוא שתקבלו כמה שיותר מהם.

טקטיקת קטאן #2 -בתחילת המשחק, כוונו לצבירת משאבים

בשלב הראשוני של המשחק, התמקדות בבניית דרכים וישובים צריכה להיות הפוקוס העיקרי שלכם. הרי בסופו של דבר, כל דרך וישוב מוסיפים לכם יכולת לקבל משאבים רבים יותר בתורות הבאים. ובהתאם, ככל שתתרחבו לישובים נוספים מהר יותר, כך תיהנו מיותר משאבים, שיובילו, שוב, להתרחבות מהירה יותר. כדור שלג שכזה.

בנוסף, התמקדות ראשונית בהשגת עץ ולבנים תאפשר לכם להרחיב את מערכת הדרכים שלכם. בנו שבעה קטעי דרך רצופים מהר וסגרו בכיס את שתי הנקודות שמתלוות לתואר “הדרך הארוכה ביותר”.

הדרך הארוכה שתבנו גם תאפשר לכם לבנות יישובים נוספים לאורכה. זה יעזור לקצב צבירת המשאבים העתידי שלכם, כמובן, אבל יש בזה יתרון נוסף שהוא הגבלת ההתפתחות של היריב. אם אתם יכולים לבודד את היריבים לאזור קטן בלוח, אתם יכולים להקטין את סיכוייהם לנצח במידה ניכרת.

במשחק שכולו משאבים, לפעמים צריך להיות אגרסיביים כדי לנצח, אבל היזהרו לא למשוך על עצמכם אש מהר מדי – בסופו של דבר מישהו תמיד יכול לבנות מספר דרכים גדול יותר מכם, ולגנוב לכם את שתי הנקודות.

טקטיקות קטאן

טקטיקת קטאן #3 – קלפי פיתוח זו לא מילה גסה

כשהתחלתי לשחק בקטאן, לא התמקדתי בקלפי פיתוח. הרי תמיד זה קשה להשיג ברזל ועד שכבר השגת כמה מהם, עדיף להשתמש בהם כדי לשדרג ישוב לעיר. מצד שני, עם הזמן למדתי שבמקרים שבהם יש לכם ביד ברזל אחד, ואין לכם כיוון לשניים נוספים – לפעמים עדיף לקנות קלף פיתוח עכשיו, ולא לחכות לעיר שתבוא בעוד מי יודע כמה תורות.

בהתחשב בהסתברות הקלפים, רוב הסיכויים שיצא לכם אביר. זה לא בהכרח דבר רע: תמיד נחמד להעביר את הגנב מהמשושים שלכם, ואפילו לגנוב קלף מאחד השחקנים. ואפילו יותר טוב, שלושה אבירים מקנים את תואר “הצבא הכי גדול” ואיתו שתי נקודות נצחון.

ואם לא יצא לכם אביר – אז הרווחתם, וסביר להניח שמה שתקבלו יהיה הרבה יותר שווה מהעלות של קלף הפיתוח.

טקטיקת קטאן #4 – צרו מונופול

אחרי משחק היכרות עם סידור לוח מומלץ, רוב השחקנים משחקים על סדר רנדומלי של אריחים. ויש פה הזדמנות: בשלב הקמת היישובים הראשוני, נסו לראות האם יש שניים מאותו משאב הצמודים אחד לשני? האם לפחות אחד מהם ממוספר עם הסתברות יחסית גבוהה?

אם זה המצב, נסו להציב יישוב בצומת האפקטיבי ביותר של אותם משושים, ואז בנו מהר דרכים וישובים נוספים מסביבם. אם תצליחו, אתם תהיו היחידים עם המשאב הזה לאורך כל המשחק. אל תחליפו אותו עם אף אחד, וחסמו את המתחרים שלכם מלהתקדם.

מונופול, כבר אמרנו.

וזה מוביל אותי לנקודה הבאה:

קטאן

טקטיקת קטאן #5 – סחרו בגדול או עם הבנק

מסחר נכון הוא חלק גדול ממשחק קטאן.

בסבבים הראשונים, כשכולם מחפשים להתרחב, שמתי לב שאנשים מוכנים לרוב לסחור באופן חופשי עם שחקנים אחרים. טקטיקות קטאן שונות דורשות משאבים שונים, כך שהחילופים האלו כמעט יכולים להיראות ידידותיים.

בהמשך המשחק, לעומת זאת, הדברים שונים.

כאשר מישהו מציע לסחור במשאב, זה רק בגלל שהוא זקוק למשאב הזה כדי לעשות פעולה שכנראה תעזור לו להשיג עוד נקודת ניצחון. עד כמה אתם באמת זקוקים למשאב שהם מציעים? האם באמת כדאי לכם לתת להם נקודה נוספת?

ואפילו יותר חשוב מכך – עד כמה הם זקוקים למשאב שיש לכם? מסחר ידידותי מתרחש ביחס של 1: 1 – נניח, חיטה אחת תמורת ברזל אחד. אבל מסחר ידידותי לא מנצח משחקים. אם יש לכם משאב שמישהו באמת זקוק לו, לחצו לקבל יחס 2: 1 או 3: 1.

ואם אתם בצד השני של העסקה הזו, במקום לסחור עם שחקנים, סחרו עם הבנק. כל שחקן רשאי להחליף ארבעה קלפים זהים (של משאב יחיד) עם קלף אחד של כל משאב אחר. זהו שער חליפין קשוח, אבל כזה ששומר על המשאבים שלכם מחוץ לידי היריבים שלכם. ואם יש לכם נמל, היחס הזה יורד ל-3 או אפילו 2 קלפים – שזה ממש מחיר מציאה.

טקטיקת קטאן #6 – תכננו את שתי הנקודות האחרונות שלכם

קטאן יכול להיות משחק נעים וידידותי בסיבובים הראשונים. כולם סוחרים עם כולם, בונים לעצמם דרכים ונקודות, ושומרים בערך על רמה זהה של נקודות.

המשחק המכוער מתחיל בערך כשאחד המשתתפים מגיע לשש נקודות. כל הדרכים והישובים כבר נבנו, אין הרבה לאן להתרחב, המשאבים מצומצמים, ואף אחד כבר לא מוכן להחליף איתכם.

וזה מסוכן. לא מעט פעמים נתקעתי בלי יכולת להשיג את נקודות הניצחון האחרונות. למשל, אם אתם בונים על נקודות נוספות שיגיעו מבניה של ערים נוספות, ודאו שיש לך גישה טובה לברזל. אם הדרך הארוכה ביותר או הצבא הגדול ביותר הם חיוניים לניצחון שלכם, ודאו שיש לכם יכולת לשמור עליהם כדי שלא יעקפו אותכם ויגנבו את התואר. וכמובן, אותם קלפי פיתוח שנשארו הפוכים (או בקופה) – קחו בחשבון שיש בהם נקודות ניצחון.

המתיישבים של קטאן

לסיכום

וזהו. אלו היו טקטיקות קטאן שעזרו לי לנצח לא מעט.

ויש עוד שני דברים שכדאי לזכור:

הראשון – טקטיקות הם דבר חשוב בקטאן, אבל גם מזל. הכל תלוי בקוביות, במיקום שלכם בסדר בחירת היישובים ההתחלתיים, ובקלפים שיצאו לכם. תהיו גמישים, ותתאימו את האסטרטגיה למספרים, ולא להפך.

השני – בשביל לנצח משחק של קטאן אתם צריכים עשר נקודות. תורידו את השתיים שאתם מקבלים משני היישובים הראשוניים, ונשארתם עם שמונה נקודות. נסו לצבור אותן אחת אחת, ועשו את המוות לכל היריבים שלכם עבור כל נקודה שהם מנסים להשיג. זה נשמע פשטני, אבל זה הכל.

יש לכם רעיונות נוספים? באיזה טקטיקות אתם משתמשים על מנת לנצח משחקי קטאן? נשמח לשמוע בתגובות.

One Comment on “שש טקטיקות קטאן מוכחות שיעזרו לכם סוף סוף לנצח”

  1. אחלה מאמר!!
    שיחקתי עם הילדים שלי ושמי לב שהבכור, מאוד מולהב מהמשחק אבל תמיד מפסיד ומאוכזב (ואני תמיד עזרתי רק לקטן..), ניסיתי לעזור לו לשים לב ולחשוב עם טקטיקה והיגיון קדימה, ועכשיו אשתף אותו בחלק התובנות שכתבת כאן ובטוחה שהוא יצליח יותר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *