7 משחקי פנטומימה ודמיון לילדים – ולמה הם חשובים להתפתחות שלהם

משחקי פנטומימה לילדים

לפעמים זה נראה שאנחנו סוטים מהנושא, אבל רצינו לכתוב את הפוסט הקצר הזה לגבי משחקי פנטומימה לילדים מכיוון שאנחנו רואים בו חלק אינטגרלי מתהליך ההתפתחות שלהם – לא פחות ממשחקי הלוח או עבודות היצירה שאנחנו מציגים פה באופן רגיל.

פנטומימה היא טכניקת משחק המציעה פעולה או רגש ללא מילים על ידי שימוש רק במחווה, הבעה ותנועה. האמנות הזו החלה כבר ביוון העתיקה, הפכה לפופולרית בעידן הסרטים האילמים והגיעה לשיאה עם הבדרן הצרפתי המפורסם מרסל מרסו ודמותו האגדית “ביפ הליצן”.

אבל עכשיו זה כבר מוכח מדעית: משחקי דמיון חשובים להתפתחות הילדים, והוכחו כתורמים להצלחה אקדמית. רוב הספרות המדעית תומכת בטענה שניתן להשתמש במשחקי דמיון על מנת להכין ילדים קטנים לכניסה לבית הספר, ולחיים בכלל. במחקר מפורסם שנערך בנושא ביצע צוות המחקר משחקי העמדות פנים עם הילדים. המחקרים הראו שהילדים ששיחקו עם המבוגר האחראי במשחקי דמיון הרוויחו יכולות גבוהות במוכנות ובהשתלבות חברתית לעומת קבוצת הביקורת שבה המשחק לא בוצע.

ומעבר לכל היתרונות הללו, משחקי דמיון ופנטומימה הם פשוט כיפים!

אז יאללה, בואו נתחיל.

משחקי דמיון לילדים

מה בתיבה

מושיבים את הילדים במעגל ומבקשים מהם לדמיין שיש קופסת קסמים במרכז המעגל. ניתן לשאול את הילדים מה הגודל של התיבה, באיזה צבע היא, האם הם מצליחים לראות אותה?

לאחר מכן ניכנס למרכז המעגל ונחקה בפנטומימה פתיחה של הקופסה והוצאת חפץ. נעשה פנטומימה של החזקה של החפץ ונבקש מהילדים לנחש מה זה. כשהילדים מנחשים נכון, נחזיר את החפץ (בפנטומימה) לקופסה ונסגור אותה. הילד שניחש נכון מקבל את התור הבא ועליו להוציא חפץ נוסף מהקופסה.

העבר את החפץ

זהו משחק פנטומימה לילדים שהוא בגדול המשך של המשחק הקודם, אבל יכול להתבצע גם בנפרד. נעשה פנטומימה של הוצאת החפץ מהקופסה – למשל עכבר, ביצה רקובה, עוגת קרם, מסטיק, שפתון או גור כלבים – והילדים צריכים לנחש מה זה. כשהם מנחשים, נעביר את החפץ מסביב למעגל. הילדים צריכים להגיב כאילו הם מחזיקים את החפץ בפועל.

משחק ההליכה

זה אחד ממשחקי הפנטומימה לילדים שאנחנו הכי אוהבים. תנו לילדים לדמיין את הדרכים שבהן אנשים הולכים. בקשו מהם להסתובב בחדר, ואז המציאו דרכים שונות של הליכה והילדים יצטרכו ללכת בהתאם. כמה דוגמאות:

  • תינוק.
  • ילד בנעלי עקב.
  • ילד שלובש מגפיים כבדים.
  • ילד שמתיז בשלוליות.
  • ילד שתקוע בבוץ.
  • ילד שהולך על חלוקי נחל.
  • ילד שהולך על חול חם.
  • מישהו שהולך על אש.
  • מישהו הולך בעייפות.
  • אדם זקן.

חנות

אחד הדברים שאנחנו ממליצים לכם לעשות הוא לנסות ולאסוף באופן שוטף כל מיני פריטי “מבוגרים” שיצאו משימוש – ארנק בלוי, כרטיס אשראי פג תוקף, מכשיר סלולרי תקול וכדומה – ולשמור אותם ב-“תיק מבוגרים” כלשהו. זה יאפשר לכם לייצר משחק מהיר וקל עם הילדים בו הם יוכלו לשחק מבוגרים, ואתם תהיו המוכרים בחנות (או להפך).

שאלו את הילדים באיזה חנות אתם נמצאים, מה הם רוצים לקנות, האם זה יקר וכו’. ואפשר לנסות וללמוד קצת מספרים על הדרך!

פגישה מקרית (בזוגות)

שני ילדים יכולים לשחק את המשחק הזה ביחד ולדמיין מפגש ביניהם תחת מקרים שונים שיוגדרו:

  • שני זרים שנפגשים.
  • חברים קרובים שלא התראו הרבה זמן.
  • לפגוש מישהו שהם לא ראו 10 שנים.
  • מפגש עם מישהו שחייב להם כסף.

המציאו מוצר

המציאו עם הילדים מוצר חדש. זה לא חייב להיות פרקטי – לוכד חלומות, רובוט שמכין חביתה, קטפולטה שיורה חמורים – הכול הולך. שאלו את הילדים: מה הוא יהיה? למה ישמש? איפה נמכור אותו?

סיימתם עם המוצר? בואו נמציא לו פרסומת!

משחק פנטומימה פשוט

זהו המשחק הכי פשוט, אבל אחד המהנים! כל אחד מהצדדים מקבל חצי דקה להציג פעולה כלשהי בפנטומימה, והצד השני צריך לנחש מהי אותה פעולה. אפשר להתחיל מפעולות פשוטות כמו: לאכול, לשתות, לקרוא, לנקות – ומשם להתקדם לפעולות וסיטואציות יותר מורכבות.

אם יש שני ילדים שמשחקים, הם יכולים לשחק יחד, ואם מדובר על ילד אחד אתם יכולים לשחק את הצד השני.

משחקי פנטומימה לילדים

פנטומימה היא הצגה ללא מילים. עיקר הדגש בה על התנועה כדרך בלעדית להעברת המסר האמנותי. מקור המילה פַּנְטוֹמִימָה הוא ביוונית: πάντως) Pantos) = צורת יחסות של “παν”, הכול ו-μῖμος) Mimos) = חקיין, כלומר – אדם שמחקה הכול.

זהו להיום!

יש לכם משחקים נוספים שלא חשבנו עליהם? כתבו לנו בתגובות ונשמח להוסיף לרשימה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *